ICT-problemen bij de overheid
RIJSWIJK (ANP). Terwijl de Commissie Elias na het onderzoek naar ICT-problemen bij de overheid werkt aan een eindrapport, diende zich dinsdag de volgende dure ICT-strubbeling aan. Bij de SVB wordt de ontwikkeling van een automatiseringssysteem gestaakt. Het prijskaartje: 10,4 miljoen euro. Een overzicht van mislukte ICT-projecten en andere ICT-missers.
Defensie: In juli 2014 worden 4 topambtenaren bij het ministerie van Defensie ontslagen wegens ICT-problemen. De verouderde computers en infrastructuur werken uitval in de hand.
DigiD: Begin 2013 ligt het DigiD-systeem enkele dagen plat, omdat de software lek blijkt.
Waterschappen: De waterschappen besloten in 2011 de banden met ICT-bedrijf Logica te verbreken. Het systeem dat het bedrijf zou opzetten voor de inning van waterschapsbelasting, flopte.
DigiNotar: Diginotar verkoopt veiligheidscertificaten voor een fors aantal overheidsites, maar wordt in juli 2011 zelf gekraakt door Iraanse hackers. De overheid zegde het vertrouwen op en moest halsoverkop op zoek naar andere certificaten.
Vingerafdrukken: De overheid besloot in de lente van 2011 te stoppen met het bewaren van vingerafdrukken die nodig zijn voor paspoorten. De opslag blijkt te veel onzekerheden te kennen.
Ov-chipkaart: ICT-experts toonden begin 2011 aan dat het vervoersbewijs makkelijk te kraken is, waardoor gratis kan worden gereisd.
Elektronisch patiëntendossier (EPD): Jarenlang werkte de overheid aan het EPD. De Eerste Kamer haalde begin 2011 een streep door het plan, omdat de opzet niet veilig genoeg was. Opvolger LSP lijkt er wel te komen.
Politiesysteem: De politie worstelde jaren met een slecht werkend computersysteem waarmee agenten aangiften en processen-verbaal vastleggen. In juni 2011 verscheen een zeer kritisch rapport van de Algemene Rekenkamer over dit systeem.
Stemcomputers: Hacker Rop Gonggrijp laat Nederland in 2009 terugkeren naar het tijdperk van het rode stempotlood. Hij toonde aan dat stemcomputers fraudegevoelig zijn.
Belastingdienst: Als gevolg van automatiseringsproblemen bij uitkeringsinstantie UWV en de Belastingdienst betalen honderdduizenden Nederlanders in 2007 te veel premie. Dat geld moet worden teruggestort.
C2000: In 2006 wordt het communicatiesysteem voor hulpdiensten C2000 opgeleverd. Dat is te laat en bovendien is het systeem veel duurder geworden dan verwacht. Verder was de dekking matig en moet er in de jaren daarna nog veel gesleuteld worden aan het systeem.