Koninklijk Huis

Kruispunt van het koninkrijk

Koning Willem-Alexander mocht dan zaterdag gastheer zijn, hij was verder van huis dan zijn gasten uit België en Luxemburg. De locatie voor de viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden was dan ook de meest decentrale die denkbaar is: Maastricht.

1 September 2014 21:01Gewijzigd op 15 November 2020 12:39
Internationaal gezelschap op Oranjes podium. beeld ANP
Internationaal gezelschap op Oranjes podium. beeld ANP

Limburg is „in ligging, in historie en in aard de meest internationale provincie van het land”, zei commissaris van de Koning Bovens toen hij tijdens het diner in het Gouvernement, het provinciehuis aan de Maas, de koning op het verschil in reisafstanden wees. „We liggen zo goed als in het buitenland: 44 procent van de Nederlandse grens ligt in Limburg.”

De provincie is een „kruispunt van culturen en talen, waar de bewoners zonder ook maar één meter te verhuizen telkens weer van nationaliteit wisselden.” In feite was de plek waar het provinciehuis staat een van de weinige in Limburg die daadwerkelijk 200 jaar onder het gezag van de Oranjes zijn geweest. In 1830, toen de rest van Limburg zich aansloot bij de in opstand gekomen Belgen, bleef St. Pieter –waar het Gouvernement later is gebouwd– Nederlands.

Het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk koos juist deze stad tot locatie van het vierde van de zes nationale evenementen, want hier zijn meerdere landen dichtbij. Het is volgens de organisatoren „de internationale stad van ontmoetingen, en het hart van de 11.000 vierkante kilometer grote Euregio Maas-Rijn.” Het is een „laboratorium voor Europese samenwerking.”

Vier staatshoofden

”Hello World”, was zaterdag het thema. Ditmaal stond de internationale oriëntatie van Nederland centraal: de handel, de cultuur, de politiek.

Vier staatshoofden luisteren de viering op met hun aanwezigheid en die van hun wederhelft. Als de koninklijke bus op de Markt stilhoudt, komen daar na koning Willem-Alexander en koningin Máxima ook koning Filip en koningin Mathilde van België uit, tezamen met groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa van Luxemburg en de Duitse president, Joachim Gauck, en zijn partner, Daniela Schadt. Vanaf het bordes van het oude stadhuis kijken ze even later tussen de vlaggen van de vier landen door naar de Koninklijke Harmonie Sainte Cécile uit Eijsden die het plein op marcheert.

In het stadhuis horen de vier paren staande de welkomswoorden van voorzitter Bijleveld-Schouten van het Nationaal Comité en burgemeester Hoes aan. Ze tekenen het ereboek van de stad en gaan dan naar buiten. Terwijl ze de trap afdalen, klinkt ”Alle Menschen werden Brüder” –het Europese volkslied– over de Markt. Via een oranje loper gaat het naar een oranje podium.

Artiesten uit Nederland en België verzorgen een muzikale kunst- en modepresentatie. Vervolgens gaan de staatshoofden naar het Theater aan het Vrijthof, waar een internationaal congres wordt gehouden met het thema ”Hello World! Reflections on the Netherlands”. Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken spreekt er, en de Duitse president Gauck. Via schermen gaan drie bestuursvoorzitters van grote bedrijven, Van Houten (Philips), Sijbesma (DSM) en Van Wijhe (Van Wijhe Verf), een halfuur met zakenrelaties in het buitenland in debat over de betekenis van Nederland voor de internationale handel.

Proeven

Na het congres doen de gasten even het Preuvenemint aan, het grootste culinaire festijn van Nederland. Zo’n dertig restaurants en cateraars bieden de mogelijkheid tot het „preuven” van verschillende producten. Voor de hoge gasten volgt het proeven elders: bij het diner in het Gouvernement. Ze worden er verwelkomd door een delegatie uit de schutterijwereld, de Koninklijke Fanfare St. Caecilia uit Puth en een gezelschap van stadsreuzen – grote, versierde poppen.

Terwijl het de hele middag droog bleef, barst in de avond een bui los. Het vierde evenement van de koninkrijksviering is voorbij. Het volgende staat in april 2015 in Zwolle gepland –met aandacht voor muziek en sport–, waarna de afsluiting in september plaatsheeft in Amsterdam. De herdenking begon vorig jaar met het naspelen van de landing van de latere koning Willem I in Scheveningen en bijeenkomsten in Den Haag, gevolgd door evenementen op Sint Maarten en in Apeldoorn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer