Reis Rijksmuseum begint volgende maand
Het Drents Museum in Assen is vanaf 3 februari de eerste halte van een reis van het Rijksmuseum in Amsterdam. Tijdens de ingrijpende verbouwing van het museum de komende vier jaar is een deel van de collectie te zien in acht musea in Nederland, het Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen en Museum Kurhaus Kleve in de gelijknamige Duitse stad.
Onder de titel ’Rijksmuseum aan de Brink’ toont het Drents Museum volgende maand schilderkunst en kunstnijverheid uit de periode 1885–1915, zo maakte het museum maandag bekend. Daarbij zitten schilderijen van Van Gogh en tijdgenoten zoals Breitner, Israels, Toorop en Bauer. Vanaf 2 maart krijgt het Bonnefantenmuseum in Maastricht schilderijen uit de Zuidelijke Nederlanden in bruikleen, waaronder meesterwerken van Rubens, Jordaens en Van Dyck.
Het Rijksmuseum Twenthe in Enschede is vanaf 10 april aan de beurt, met een tijdelijke tentoonstelling van ruim 120 schilderijen en meer dan 130 objecten van ceramiek en porselein uit de periode 1680–1830. Hoogtepunten uit de collectie 19e eeuwse schilderkunst, beeldhouwkunst en kunstnijverheid hangen vanaf 23 mei twee jaar lang in het Dordrechts Museum. Hierbij zitten werken van Koekkoek, Cuypers, Mesdag, Breitner en Israels.
Het Gemeentemuseum Weesp is vanaf 12 juni het decor voor een tentoonstelling van Weesper porselein, dat voor het eerst in groten getale bijeen wordt gebracht. Het Apeldoorns Museum tooit zich vanaf 25 september met de titel ’Rijksmuseum op de Veluwe’, met een collectie Aziatische kunst. Op 2 oktober stopt de karavaan bij het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten. Het Antwerpse museum toont dan een selectie van 16e en 17e eeuwse schilderijen, met onder andere naakttaferelen van Bartolomeus Spranger, Cornelis van Haarlem en Hendrick Goltzius.
Het Museum Kurhaus Kleve, net over de grens bij Nijmegen, ontvangt vanaf 28 november zeventig objecten uit de collectie middeleeuwse sculpturen. De belangrijkste stukken van de afdeling Nederlandse geschiedenis van het Rijksmuseum komen in het voorjaar van 2005 terecht in het Haags Historisch Museum. Onder de titel ’Rijksmuseum aan de Hofvijver’ zijn daar bijvoorbeeld het ambtskostuum van Thorbecke en de aktetas van Drees te zien.
Het Museum voor Religieuze Kunst in Uden is in de lente van 2005 de laatste halte, en krijgt een belangrijk deel van de Zuid–Nederlandse middeleeuwse beeldencollectie in bruikleen. De echte topstukken, zoals de Nachtwacht van Rembrandt, zijn gedurende de verbouwing te zien in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum.