Loopgraven uit WO I toegankelijk gemaakt
SCHALKWIJK (ANP). De loopgraven en groepsschuilplaatsen van het verdedigingswerk Werk aan de Groeneweg zijn weer te herkennen en te bekijken. Het Werk aan de Groeneweg, onderdeel van het werelderfgoed Nieuwe Hollandse Waterlinie, werd aan het begin van de Eerste Wereldoorlog aangelegd om het Utrechtse fort bij Honswijk te verdedigen.
In de loop van 100 jaar raakte de infanteriestelling overwoekerd. Waterpartijen groeiden dicht en loopgraven waren ingestort. Tijdens de Tweede Wereldoorlog liet de Duitse bezetter de groepsschuilplaatsen dichtmetselen. Het geheel zag eruit als een ‘onaantrekkelijke ruigte’, volgens beheerder Staatsbosbeheer.
Een deel van de 55 bunkers is nu weer toegankelijk voor publiek. Ook een loopgraaf met zandzakken is hersteld en te bekijken. Rond de stelling zijn de bijbehorende hoogstamfruitbomen op hun historische plek geplant.
Staatsbosbeheer gebruikte historische luchtfoto’s en een globale tekening uit 1932 om het Werk aan de Groeneweg te herstellen. Volgende week zaterdag wordt het karwei officieel opgeleverd, aldus de beheerder.