Binnenland

Compensatie windmolens: geen enkele vergoeding is genoeg

Met een jaarlijkse compensatie van 3000 euro per windmolen willen exploitanten bij omwonenden het draagvlak voor windenergie vergroten. „Zwijggeld”, vindt Leen van Loosen van actiegroep Urk Briest! Ook uit andere regio’s klinken zuinige reacties. „Geen enkele vergoeding is genoeg.”

28 August 2014 21:29Gewijzigd op 15 November 2020 12:35
URK. Windmolens langs de A6 nabij Urk. Foto ANP
URK. Windmolens langs de A6 nabij Urk. Foto ANP

Er moet echter nog wel een kleine kanttekening gemaakt worden: de 3000 euro gaat niet rechtstreeks naar de bankrekening van omwonenden, maar wordt gestort in een omgevingsfonds. Met het geld kan de leefbaarheid van de lokale gemeenschap worden opgekrikt, bijvoorbeeld door de aanleg van een speeltuintje. Het plan is onderdeel van een nieuwe gedragscode van de Nederlandse Wind Energie Associatie (NWEA). De NOS berichtte er begin deze week over.

Wie wind zaait zal storm oogsten. Vrijwel overal in Nederland stuiten plannen voor windmolenparken op weerstand. Neem de gemeente Emmen, die zichzelf „windmolenvrij” noemt. Desondanks droeg de provincie Drenthe haar eerder deze maand op om 32 windmolens op haar grondgebied neer te zetten. Het college liet weten hiervoor „geen enkel begrip” te hebben en er zich niet bij neer te leggen.

Hart- en vaatziekten

In dat licht lanceerde de regionale omroep RTV Drenthe maandag de stelling ”3000 euro compensatie per windmolen is niet genoeg. Omwonenden moeten een vergoeding voor de waardedaling van hun huis krijgen”, op zijn onlinekanalen; een stelling die door zo’n driekwart van de ruim 400 stemmers werd onderschreven. ”Pedro01” vindt een vergoeding voor „bouwkundige maatregelen (…) om geluid en licht(schaduwen) tegen te gaan” passend. Ook vindt hij dat omwonenden gratis stroom moeten krijgen. Sommige mensen kunnen niet slapen vanwege de geluidsoverlast van windmolens en raken daardoor depressief of krijgen hart- en vaatziekten, weet ”Louisa Drenthe”. Daarom is „geen enkele vergoeding goed genoeg.” ”LuckyStar-Emmen” meent dat de NWEA in de leer moet bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Als compensatie voor de overlast van oliewinning gaf de NAM inwoners van het Drentse Schoonebeek al een ijsbaan, een sportveld en een multifunctioneel centrum. En met oud en nieuw kunnen Schoonebekers gratis oliebollen afhalen bij de plaatselijke bakker, aldus ”LuckyStar-Emmen”.

Urkers hebben jarenlang strijd geleverd om de komst van Windpark Noordoostpolder te blokkeren. Uiteindelijk zette de Raad van State in 2012 het licht op groen. Op dit moment verrijzen er rond Urk windmolens van zo’n 200 meter hoogte.

Leen van Loosen, voorman van actiegroep Urk Briest!, leidde destijds de protesten tegen het windpark. Hij reageert gelaten op de plannen van de NWEA. Hij denkt dat het bedrag vooral is bedoeld als „zwijggeld.” In ruil voor geld moeten omwonenden stoppen met klagen. De hoogte van het bedrag kan Van Loosen evenmin bekoren: „Een onnutig doekje voor het bloeden dat in geen verhouding staat tot de overlast.”

Urk zou volgens Van Loosen als compensatie een informatiecentrum over het windpark krijgen, hoewel de plannen daarvoor inmiddels op losse schroeven staan. Urkers zitten er ook niet op te wachten, zegt hij. „Het is alsof je een fles wijn cadeau krijgt die iemand anders opdrinkt.” Verder vindt Van Loosen dat de schade die aan de omgeving van het IJsselmeer wordt toegebracht „niet in geld is uit te drukken.”

Geen energierekening

In het Zeeuwse Anna Jacobapolder (gemeente Tholen) zijn woningen in het gebied vanwege horizonvervuiling en geluidsoverlast van windmolens in waarde gedaald. Na jarenlang onderhandelen tussen een comité, de gemeente en windmolenexploitanten kwam er afgelopen voorjaar eindelijk overeenstemming over een compensatieregeling. Iedereen in het 225 huishoudens tellende dorp krijgt korting op de energierekening en elk jaar wordt er 40.000 euro in een fonds gestort. De bedoeling is om met dat geld alle huishoudens in één keer te voorzien van zonnepanelen, zodat inwoners van Anna Jacobapolder in de toekomst geen energierekening meer krijgen.

De deal was voor het comité reden om de naam Stichting Windmolens Nee te veranderen in Stichting Windmolens AJP, aldus woordvoerder Frank van Gennip. Ondanks de riante vergoeding is hij liever vandaag dan morgen de windmolens kwijt. „De meeste mensen wonen hier vanwege de rust en de ruimte. De windmolens hebben het stiltegebied verstoord. Of er nu wind staat of niet, je hoort constant een monotoon zoefgeluid.”

Van Gennip denkt niet dat de plannen van de NWEA in veel regio’s de bezwaren van omwonenden tegen windmolens zullen wegnemen. „Er is een substantieel bedrag nodig om de leefomgeving van een lokale gemeenschap op te krikken. Dat lukt niet met een jaarlijkse compensatie van 3000 euro per windmolen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer