Koopkracht stijgt voor meeste burgers
DEN HAAG. Voor de meeste burgers resteert er volgend jaar een kleine koopkrachtplus, maar enkele groepen krijgen te maken met een inkomensteruggang.
De coalitie en de ”constructieve oppositiepartijen” –D66, CU en SGP– zijn het maandag vrijwel eens geworden over de rijksbegroting voor volgend jaar. Hun overleg wordt woensdagmiddag voortgezet en naar verwachting ook afgerond, waarna de plannen op Prinsjesdag worden gepresenteerd.
De gemiddelde koopkracht stijgt door de plannen met circa 0,25 procent, vooral vanwege stijgende lonen (zo verdwijnt de nullijn voor ambtenaren) en een iets minder hard stijgende loonbelasting.
De Telegraaf meldde dinsdag dat ouderen met een aanvullend pensioen komend jaar echter opnieuw koopkracht verliezen. Dat komt doordat veel pensioenfondsen de pensioenuitkeringen volgend jaar niet verhogen of zelfs verlagen. Daardoor leveren deze AOW’ers meer in dan andere groepen.
Ook alleenverdieners met een modaal inkomen en één of twee kinderen leveren in. Dat komt doordat het kabinet in 2015 extra bezuinigt op de zorgtoeslag (de tegemoetkoming in de zorgkosten voor de laagste inkomens) om zo het gat van 600 miljoen euro te repareren dat voor 2015 was ontstaan doordat het kabinet onlangs afzag van invoering van de zogenoemde huishoudtoeslag. Alleenverdieners met een hoger inkomen of met meer dan twee kinderen zouden er wel op vooruitgaan, onder meer omdat als reparatie voor deze groep het kindgebonden budget wordt verhoogd.
Duidelijk is dat Defensie er de komende jaren structureel 100 miljoen euro bijkrijgt: 50 miljoen euro in 2015, 150 miljoen in 2016 en 100 miljoen in 2017. De partijen trekken verder eenmalig 375 miljoen euro uit voor de sterk stijgende kosten van de opvang van asielzoekers in Nederland. Ook wordt het budget voor noodhulp en voor de opvang van vluchtelingen in bijvoorbeeld Syrië en Irak verhoogd met ruim een half miljard euro.