Buitenland

Amerikanen genezen van ebola

PRETORIA. Twee Amerikaanse hulpverleners die waren besmet met ebola zijn uit het ziekenhuis van Atlanta ontslagen. Dat heeft het ziekenhuis donderdag laten weten. Nancy Writebol en Kent Brantly raakten besmet met het ebolavirus tijdens hun werkzaamheden in een missiekliniek buiten de Liberiaanse hoofdstad Monrovia.

Redactie buitenland
22 August 2014 11:44Gewijzigd op 15 November 2020 12:29

„Ik ben dolgelukkig dat ik nog leef, dat ik gezond ben en dat ik herenigd ben met mijn familie”, zei Brantly op een persconferentie. Tijdens zijn emotionele toespraak schoot hij meerdere keren vol. „Als medisch missionaris had ik nooit verwacht in deze positie te zullen belanden. God heeft mijn leven gespaard.”

De twee Amerikanen werden eerder deze maand vanuit Liberia teruggevlogen naar de Verenigde Staten. In Atlanta werden ze drie weken in isolatie verpleegd. Writebol mocht het ziekenhuis dinsdag al verlaten, Brantley donderdag.

Volgens Writebols echtgenoot David is de hulpverlener genezen van ebola. Zij verkeert echter nog altijd in slechte gezondheid en wil graag elders rusten en weer op krachten komen. Arts en directeur van de infectieziektenafdeling van het ziekenhuis Bruce Ribner zei dat de ontslagen hulpverleners geen gezondheidsrisico vormen.

Zuid-Afrika heeft donderdag besloten zijn grenzen te sluiten voor mensen uit de door het ebolavirus getroffen landen Guinee, Liberia en Sierra Leone. Reizigers uit die landen die niet de Zuid-Afrikaanse nationaliteit hebben, mogen het land niet meer in.

Dat heeft de Zuid-Afrikaanse regering donderdag bekendgemaakt. De maatregel moet de verspreiding van het virus tegengaan. Zuid-Afrikanen die vanuit de getroffen landen naar hun thuisland reizen, worden niet geweigerd, maar wel strenger gecontroleerd.

Het ebolavirus grijpt nog steeds om zich heen in West-Afrika. Het dodental is opgelopen tot zeker 1350 en bijna 2500 mensen zijn besmet geraakt.

De Afrikaanse Unie besloot deze week tot het instellen van een humanitaire missie in de strijd tegen ebola. Dat meldde het samenwerkingsverband van Afrikaanse staten donderdag. De missie onder de naam Aseowa zou eind volgende week kunnen beginnen.

Het is de bedoeling dat artsen, verpleegkundigen en ander medisch en paramedisch personeel uit heel Afrika zich vrijwillig aanmelden om patiënten te helpen.

De missie zal voorlopig een halfjaar duren. Zij zal samenwerken met andere organisaties die bij de strijd tegen ebola zijn betrokken, zoals de wereldgezondheidsorganisatie WHO en de VN-hulporganisatie OCHA.

Sinds ebola in de West-Afrikaanse landen is uitgebroken, vragen vakantiegangers die naar Afrika vertrekken steeds vaker bij reisorganisaties naar de veiligheid van het land. Rondreizen door West-Afrika worden minder geboekt, maar tot afzeggingen van geplande reizen leidt het nog niet, blijkt uit een rondgang van het ANP bij verscheidene touroperators. KLM vliegt nog altijd met volle toestellen naar Lagos in Nigeria.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer