Economie

Hagemeyer overleeft met reddingsplan

De meerderheid van de aandeelhouders van Hagemeyer is vrijdag akkoord gegaan met een reddingsplan voor het noodlijdende handelshuis. Het plan voorziet in de uitgifte van nieuwe aandelen ter waarde van 460 miljoen euro en een obligatielening van 150 miljoen euro.

ANP
9 January 2004 22:07Gewijzigd op 14 November 2020 00:52

Het was vanaf het begin van de nu en dan roerige vergadering duidelijk dat het bestuur en de raad van commissarissen voldoende steun zouden krijgen. Tweederde van de aanwezige aandeelhouders was vertegenwoordigd door een administratiekantoor van het concern. Hagemeyer had juist eind december het stemrecht van deze aandeelhouders aanzienlijk uitgebreid van ruim 1 procent naar bijna 20 procent.

„Het zou uniek zijn geweest wanneer een administratiekantoor tegen zou hebben gestemd”, zei Peter Paul de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters namens een grote groep aandeelhouders.

De Vries omschreef het administratiekantoor als een „beschermingsconstructie.” De nieuw aangetreden bestuurder W. Pot gaf na veel vragen toe dat de „stemkracht” van dit kantoor was uitgebreid om te voorkomen dat een concurrent door het organiseren van tegenstemmen Hagemeyer voor een gering bedrag had kunnen inlijven.

Verder vergrootte huisbankier ABN Amro de kans op goedkeuring van het reddingsplan door op het laatste moment zijn aandelenpakket naar 15 procent uit te breiden. De geldinjectie komt de banken goed uit, omdat zij door het binnenhalen van de bedoelde 610 miljoen euro hun risico aanzienlijk verkleinen. Hagemeyer heeft bij de banken een schuld van 1,3 miljard euro.

„Vooral de banken hebben dan ook voordeel bij dit plan”, luidde de klacht van aandeelhouders. Zij zien na de aandelenuitgifte de waarde van hun stukken flink verwateren. Het huidige aandeel is 3,5 maal zoveel waard als het nieuwe. De aandeelhouders vroegen zich daarom af of de uitgifteprijs van 1,20 euro wel het onderste uit de kan was. Volgens bestuursvoorzitter R. ter Haar was „er niet meer uit te halen.”

Ter Haar, die opstapt als gevolg van de problemen bij Hagemeyer, noemde het reddingsplan „een cruciale stap voor het voortbestaan van de onderneming.” Hij verwacht dat het bedrijf nu de komende twee jaar ruimte heeft om zich gunstig te ontwikkelen. Volgens hem zijn in Engeland de grootste problemen achter de rug en is verbetering in de Verenigde Staten en Duitsland vooral afhankelijk van een betere economie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer