Binnenland

Klokkenspel wordt cultureel erfgoed

UTRECHT (ANP). Het bespelen van een klokkenspel of een carillon komt op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed in Nederland. De Nederlandse Klokkenspel-Vereniging (NKV) neemt het bijbehorende certificaat maandag in museum Speelklok in Utrecht in ontvangst.

21 August 2014 16:13Gewijzigd op 15 November 2020 12:28
beeld RD, Anton Dommerholt
beeld RD, Anton Dommerholt

De NKV droeg de beiaardcultuur voor tot plaatsing op de Nationale Inventaris omdat zij wil dat de zogeheten beiaardcultuur blijft bestaan. Nederland heeft de meeste handbespeelde klokkenspellen ter wereld: 186. Deze carillons worden bespeeld door zo’n 60 actieve beiaardiers. Ieder jaar studeren er nieuwe beiaardiers af aan het conservatorium in Amersfoort, de enige conservatoriumopleiding tot beroepsbeiaardier ter wereld.

Het luiden van klokken, die meestal hangen in kerktorens, gebeurt sinds de zevende eeuw. Het was in eerste instantie een manier om de tijd aan te duiden, om te waarschuwen voor gevaar en mensen te attenderen op plechtigheden. Vandaag de dag begeleiden de kerkklokken nog altijd nationale gebeurtenissen en worden regelmatig populaire nummers gespeeld.

Tijdens de ceremonie waarbij de beiaardcultuur maandag officieel op de UNESCO-lijst wordt geplaatst, speelt het carillon van de Utrechtse Domtoren twee nummers van Abba.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer