Economie

BAM zucht nog altijd onder slechte thuismarkt

AMSTERDAM (ANP). De bouwsector krabbelt maar langzaam op na de serie magere jaren die werd ingeluid door de kredietcrisis van 2008. Ondanks een toename van de huizenverkoop is met name in Nederland de markt nog lang niet op het niveau van voor de crisis, zei scheidend topman Nico de Vries van bouwonderneming BAM donderdag in een toelichting op de halfjaarcijfers.

21 August 2014 12:57Gewijzigd op 15 November 2020 12:28

„Nederland kent momenteel de zwaarste omstandigheden van alle markten waar we actief zijn”, zei De Vries. Hij erkende dat BAM zich mogelijk heeft verkeken op de problemen in eigen land, en dan vooral de duur van de malaise. „Het moment waarop de verbetering zou inzetten, werd voortdurend vooruitgeschoven”, aldus de topman.

De crisis heeft diepe sporen getrokken in de bouwbranche. In het onderlinge gevecht om werk zijn de prijzen onder hoge druk komen te staan. De flinterdunne marges maken dat tegenvallers bedrijven al gauw opzadelen met grote financiële stroppen. Vorige maand nog maakte BAM fikse afschrijvingen bekend op een aantal projecten. De tweede winstwaarschuwing in een jaar tijd kwam hard aan bij beleggers.

BAM werkt er volgens De Vries hard aan om dergelijke tegenvallers in de toekomst steeds verder uit te bannen. „De bouwsector heeft een traditie van improviseren. Wij zochten over het algemeen mensen uit die goed waren in brandjes blussen. Tegenwoordig selecteren we steeds meer op het vermogen om brandjes te voorkomen”, aldus de topman. Verliezen op projecten blijven voorlopig evenwel tot de mogelijkheden behoren, waarschuwde hij.

Zelf moest De Vries, die donderdag zijn vertrek in oktober aankondigde, de afgelopen tijd vooral bluswerkzaamheden verrichten. „Vervelend maar noodzakelijk”, zei hij. Wel benadrukte hij dat onder zijn bewind ook successen zijn geboekt. „We hebben veel tevreden opdrachtgevers en halen veel mooie projecten binnen. Als u het niet erg vindt, voel ik mij daar ook verantwoordelijk voor, niet alleen voor de problemen”, zei hij.

De maatregelen die BAM in juli aankondigde om de financiële positie te verbeteren, zullen ten koste gaan van werkgelegenheid in Nederland en mogelijk ook andere landen, zei De Vries. „Als je 100 miljoen kosten wilt besparen, lukt dat niet door minder paperclips en blocnotes aan te schaffen”, zei hij. „Dan praat je ook over minder mensen.” Aantallen noemde de topman evenwel niet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer