VS: Geheime reddingsactie Foley mislukte
WASHINGTON (ANP). Een speciaal reddingsteam uit de Verenigde Staten heeft deze zomer een geheime reddingsactie op touw gezet om Amerikaanse gijzelaars in Syrië te redden uit de handen van de Islamitische Staat (IS).
Het lukte hun echter niet om onder anderen James Foley te redden, omdat ze de gevangenen niet konden vinden.
Dat liet het Amerikaanse ministerie van Defensie woensdag (lokale tijd) weten, schrijven Amerikaanse media. Tientallen commando’s werden op afgelegen plekken in Syrië gedropt. President Barack Obama had opdracht gegeven voor de „complexe” reddingsactie nadat de inlichtingendiensten aanwijzingen hadden waar de gijzelaars waren.
Eenmaal aangekomen, bleek dat de gevangenen daar niet waren. Het team werd onder vuur genomen door militanten van IS. Na een vuurgevecht wisten de militairen te ontsnappen met helikopters. Volgens het departement viel aan de kant van IS „een flink aantal” doden en gewonden. Eén Amerikaanse soldaat raakte lichtgewond.
Het Pentagon wilde niet bekendmaken waar en wanneer de missie precies heeft plaatsgevonden. Volgens The Washington Post was de actie begin juli. Ook wilde het ministerie niets kwijt over hoeveel gijzelaars de militairen wilden redden.
Waarom de Amerikaanse gevangenen niet op de verwachte plek waren, is niet duidelijk. „De waarheid is dat we het niet weten”, zei een functionaris van Defensie. „Het is geen exacte wetenschap.”
IS publiceerde dinsdag een video waarin te zien is hoe een beul van de extremistische groepering de Amerikaanse fotojournalist James Foley onthoofdt. Hij werd in augustus 2012 ontvoerd in Syrië.
De video is gericht tegen het optreden van de VS tegen IS. In het filmpje wordt Foley gedwongen om een beroep te doen op de VS om de luchtaanvallen op IS-strijders in Irak te stoppen. De VS bevestigden dat het filmpje authentiek is.
De familie van Foley zou afgelopen week een e-mail hebben gehad van IS-strijders waarin ze zijn executie aankondigen, aldus de baas van de Amerikaanse nieuwssite GlobalPost, waar Foley voor werkte.
President Barack Obama bezwoer woensdag dat zijn land doorgaat met de bestrijding van IS en zei dat de er in de wereld van de 21e eeuw geen plaats is voor de extremistische beweging.