Buitenland

„PKK misschien geschrapt van terreurlijst”

RIJSWIJK (ANP). Het is niet ondenkbaar dat de Turks-Koerdische organisatie PKK door de Verenigde Staten wordt geschrapt van de lijst met terroristische organisaties. Dat zegt islamkenner en Koerdendeskundige Michiel Leezenberg, die verbonden is aan de Universiteit van Amsterdam.

20 August 2014 15:24Gewijzigd op 15 November 2020 12:27
Masoud Barzani. beeld AFP
Masoud Barzani. beeld AFP

De leden van de Turkse Koerdische Arbeiderspartij (PKK) hebben in de VS veel goodwill gekregen, omdat ze erin slaagden de extremistische strijders van de Islamitische Staat (IS) in delen van Irak terug te dringen en de yezidi’s, die met de dood werden bedreigd, te helpen Irak te ontvluchten. „De Amerikaanse media schrijven de laatste tijd veel positiever over de PKK. Dat is voor het eerst in de geschiedenis. Dat was vroeger echt ondenkbaar”, zegt Leezenberg.

Volgens Leezenberg werken de PKK en de Iraakse Koerden (peshmerga’s) deels samen in hun strijd tegen de IS. Beide groepen worden feitelijk ook gesteund door het Amerikaanse leger, dat vanuit de lucht doelen van de IS heeft uitgeschakeld. Vooral de leden van de PKK zijn geharde strijders en hebben veel vechtervaring.

Maar Leezenberg verwacht niet dat de IS militair verslagen kan worden. Veel hangt volgens hem af van de nieuwe regering die Haider al-Abadi in Bagdad wil samenstellen. Al-Abadi moet de huidige sjiitische premier Nuri al-Maliki opvolgen, die onlangs zijn aftreden aankondigde. „Als de nieuwe regering concessies doet aan de Koerden en de soennieten is het wel mogelijk om Iraakse soennistische stammen die zich nu bij IS hebben aangesloten, los te weken. Hierdoor zou IS zeker verzwakken”, aldus Leezenberg.

Hij acht een onafhankelijke Koerdische staat in Irak op den duur zeer wel mogelijk. De Iraaks-Koerdische leider Massoud Barzani ruikt nu zijn kans en liet weten onafhankelijkheid te willen. Het overgrote deel van de Iraakse Koerden zei al eerder in een referendum dit ook te willen. Turkije was altijd fel tegenstander van een onafhankelijk Koerdistan in Irak, omdat het bang was dat de Koerden in Turkije zich hierbij zouden willen aansluiten. „Ik denk dat Turkije langzamerhand zou kunnen leven met een onafhankelijk Koerdistan in Irak, maar niet in Turkije”, aldus Leezenberg. Wel denkt hij dat Ankara in de toekomst de eigen Koerden (15 à 20 miljoen) meer culturele autonomie wil geven.

Leezenberg verwacht wel dat Turkije bezwaar zal maken als Washingon besluit de PKK van de lijst wil afvoeren. Volgens hem zit de regering in Ankara in een lastig parket, omdat zij eerder de gewapende groepering Jubhat al-Nusra heeft gesteund tegen het Assad-bewind. De IS is uit Jubhat al-Nusra voortgekomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer