Commentaar: Netanyahu moet kans op een overeenkomst grijpen
De berichtenstroom over de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen over de situatie in Gaza is verwarrend. Het ene moment meldden bronnen rond de onderhandelingsdelegaties van Israël en de Palestijnen in Caïro dat er grote vorderingen waren gemaakt. Even voor het weekend was de verwachting dat afgelopen maandag, nog voor het aflopen van het vijfdaagse bestand, er een definitief akkoord tussen Israël en de verschillende Palestijnse facties getekend kon worden.
Maandag waren de berichten weer veel negatiever. Toch werd toen nog een verlenging van het bestand met 24 uur overeengekomen.
Gisteren bungelde het overleg tussen hoop en vrees. Tot in de middag Hamas raketten lanceerde op Israël en daarmee het bestand aan flarden schoot. Sindsdien is het weer oorlog in Gaza. Al is het maar de vraag of de indirecte onderhandelingen in Egypte echt helemaal gestopt zijn.
Bij die onderhandelingen bleek niet alleen grote onenigheid tussen Israël en de Palestijnen. De Palestijnen zouden het onderling ook niet eens zijn. Niet zo verwonderlijk voor wie maandag hoorde dat Israël tientallen Hamasleden op de Westelijke Jordaanoever had opgepakt. Die zouden namelijk zowel aanslagen hebben willen plegen op Israëlische doelen alsook de Palestijnse Autoriteit van president Abbas uit het zadel hebben willen wippen. Deze berichten zullen de sfeer in Caïro bepaald niet hebben verbeterd.
Ondertussen zit ook premier Netanyahu met een flink probleem. Zijn regering is onderling zo verdeeld dat het maar de vraag is of ze een bestandsakkoord zal overleven. Vooral ter rechterzijde klinkt strijdlustige taal. Israël moet nu het karwei afmaken, vinden sommige ministers.
Wel is in de regering van Netanyahu de meerderheid van de ministers vóór een overeenkomst met Hamas die de rust in het zuiden van het land weer terugbrengt. Enerzijds zijn deze ministers voor een harde aanpak van het terrorisme, terwijl ze aan de andere kant de kans op een bestand met een Hamas dat zich niet meer kan bewapenen, willen grijpen.
Egypte speelt in de onderhandelingen een bijzonder belangrijke rol. En Egypte leunt in die onderhandelingen sterker dan ooit naar de Israëlische kant. Ook het bewind van president Sisi heeft namelijk belang bij ontwapening van Hamas. Voor Jeruzalem is het dus zaak de kansen te grijpen die deze situatie de Joodse staat biedt. Als de onderhandelingen in Egypte definitief worden afgebroken, is de kans groot dat straks Qatar of Turkije de leiding neemt in besprekingen die ooit toch gevoerd zullen moeten worden. En die landen zijn onbeschaamd op de hand van Hamas.
Netanyahu twijfelt al weken tussen hard ingrijpen in de Gazastrook en aansturen op een overeenkomst. Maar twijfel wordt in het Midden-Oosten altijd gezien als zwakte. De premier moet handelen. In het belang van Israël en in het belang van de lijdende bewoners van de Gazastrook.
Israël noemt zich het democratische gidsland van het Midden-Oosten. Het is nu de tijd dat opnieuw met daden te bewijzen.