Dordtenaren willen snellere aanpak van paalrot
De Belangenvereniging Funderingsproblematiek (BVFP) in Dordrecht is tegen de voorstellen van de gemeente voor aanpak van de problemen rondom de fundering van honderden huizen. Zij wil een hogere vergoeding en een snellere aanpak.
Dordrecht heeft al jaren te kampen met paalrot. De (deels) houten funderingen van honderden woningen rotten langzaam maar zeker weg door een te laag grondwaterpeil. Verzakkingen en scheuren in de muren zijn het gevolg.
Voor het herstel van de funderingen moeten de huiseigenaren diep in de buidel tasten. De totale kosten kunnen oplopen tot 70.000 euro. De gemeente komt de bewoners tegemoet met een bijdrage van 6810 euro.
De gemeente wil bewoners motiveren tot herstel door de mogelijkheden om te lenen te verruimen. De eigenaren van ongeveer 660 woningen die op korte of middellange termijn moeten worden hersteld, kunnen 70.000 euro lenen. Voorheen was dat maximaal 27.250 euro. Bovendien wordt de termijn voor de terugbetaling langer. De bijdrage van de gemeente blijft echter 6810 euro.
Voorzitter A. van Wensen van de BVFP is absoluut niet tevreden over de voorstellen: „De gemeente doet nog steeds te weinig. Zij moet de bijdrage voor herstel verhogen in plaats van de mogelijkheden om te lenen verruimen. Sommige bewoners kunnen de maandlasten van die lening niet opbrengen. Bovendien geeft de gemeente te veel geld uit aan onderzoeken. Hoe langer het duurt voordat ze de problemen echt aanpakt, des te groter de schade.”
Wethouder A. Kamsteeg begrijpt waarom de BVFP niet tevreden is. „Het is een belangenvereniging en het zou raar zijn als ze niet probeerden het onderste uit de kan te halen. Maar wij hebben ook andere zaken in onze gemeente waar veel geld voor nodig is. Ik vind dat we er al heel veel geld en tijd in steken. Daarnaast zijn wij niet verantwoordelijk voor de funderingsproblemen, dus we zijn niet verplicht te helpen. We doen dit alles op eigen initiatief.”
Van Wensen heeft ook niet veel vertrouwen in het voorstel om het grondwaterpeil op 32 plaatsen te verhogen. De gemeente hoopt op die manier woningen te redden die nu nog geen of weinig last hebben van paalrot. „De gemeente pakt de onderzoeken te amateuristisch aan”, aldus Van Wensen. „Ook al wordt het peil hoger, dan nog staan er buiten die gebieden veel huizen met problemen. Dordrecht moet de echte oorzaken aanpakken, zoals het lekkende riool en de verkeerde drainage op sommige plekken.”
De raadscommissie wonen en leefbaarheid bespreekt de voorstellen tijdens haar vergadering van 21 januari in het stadskantoor.