België bezorgd over energievoorziening
BRUSSEL (ANP). In België nemen de zorgen toe over de energievoorziening in de komende winter, nu drie van de zeven kernreactoren voorlopig buiten gebruik zijn en ook de invoer van energie uit Frankrijk en Nederland hinder ondervindt. Als daarvoor niet snel een oplossing gevonden wordt, kan een strenge winter tot stroomonderbrekingen leiden, zeggen deskundigen.
Eind deze week komen de betrokken Kamercommissies vervoegd terug van vakantie voor spoedoverleg met de regering over de energiesituatie. Politici en gemeentebesturen dringen aan op het voorbereiden van noodplannen. Mogelijk gaan de gemeenten de bevolking volgende maand waarschuwen om die op onderbrekingen voor te bereiden.
Twee reactoren, één in Doel bij Antwerpen en één in Tihange bij Luik, liggen al lange tijd stil vanwege scheurtjes in reactorwanden. Twee weken geleden moest nog een reactor in Doel worden stilgelegd na een vermoedelijk geval van sabotage. Iemand had kennelijk bewust olie laten weglopen waardoor een turbine oververhit raakte en de reactor automatisch werd uitgeschakeld. Opstarten zal dit jaar niet meer kunnen gebeuren. Justitie onderzoekt de zaak.
Daar komt bij dat na een brand in maart in een transformator bij Monceau-sur-Sambre ook de invoer van de Franse (kern)energie hinder ondervindt. Voorts is onderhoud nodig aan een transformator in Zandvliet die een deel van de energie-invoer vanuit Nederland regelt.
Belgische media haalden maandag anonieme veiligheidsdeskundigen aan, die zich afvragen of de brand in Monceau-sur-Sambre niet ook een gevolg van sabotage zou kunnen zijn. Het onderzoek daar is 5 maanden later nog steeds niet afgerond.
De grootste Vlaamse politieke partij, de N-VA, pleitte afgelopen weekeinde voor de bouw van een nieuwe kernreactor, om de verouderde installaties in Doel en Tihange te ontlasten. Maar de andere partijen voelen daar niets voor. Tien jaar geleden is een wet aangenomen waarin staat dat alle kerncentrales in uiterlijk 2025 gesloten moeten worden. België betrekt nu ruim de helft van zijn energie uit de reactoren van Doel en Tihange.