Hoger CO2-gehalte stimuleert algengroei
AMSTERDAM. Stijgende CO2-concentraties in de atmosfeer leiden wereldwijd tot toenemende problemen met algengroei.
Dat concluderen Jolanda Verspagen en Jef Huisman, onderzoekers aan de Universiteit van Amsterdam, op basis van nieuwe wiskundige modellen, laboratorium-experimenten en veldonderzoek. Hun bevindingen zijn donderdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE.
Algen vormen een bedreiging voor de waterkwaliteit van voedselrijke plassen en meren. Dichte algengroei kan zelfs leiden tot vissterfte en belemmert de groei van waterplanten. Daarnaast is de groei van giftige blauwalgen gevaarlijk voor mens en dier. Dit leidt geregeld tot de sluiting van zwemwater.
Verspagen en Huisman tonen met hun onderzoek –uitgevoerd met giftige blauwalgen– aan dat algengroei sterk toeneemt met stijgende CO2-concentraties. Algen hebben koolstofdioxide nodig voor de fotosynthese, een proces waarin lichtenergie wordt gebruikt om CO2 om te zetten in koolhydraten, zoals glucose. Tijdens de algengroei raakt de CO2-concentratie in het water vaak uitgeput. Met hogere concentraties kooldioxide wordt deze CO2-uitputting ten dele teniet gedaan, waardoor algen meer biomassa kunnen aanmaken.
In een eerdere studie toonden de onderzoekers al aan dat stijgende CO2-concentraties in de atmosfeer alleen in voedselrijk water leiden tot meer algengroei. In voedselarm water gebeurt dit niet door gebrek aan voedingsstoffen. Wel veranderen de algen van samenstelling. Daardoor neemt de kwaliteit van algen als voedsel voor de rest van de voedselketen af.