Powell verwijt Palestijnen vastlopen vredesproces
De politieke leiders van de Palestijnen zijn de hoofdschuldigen aan het vastlopen van het vredesproces in het Midden-Oosten. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, gisteren gezegd.
Op een persconferentie in Washington haalde Powell hard uit naar het Palestijnse leiderschap, dat zich onvoldoende heeft ingespannen om terreuraanslagen op Israëlische doelen te voorkomen, aldus de minister. „De Palestijnse Autoriteit moet zich tot het uiterste inspannen om aanslagen door terreurgroeperingen tegen te gaan. Dat is de afgelopen jaren niet gebeurd”, zei Powell.
Ook Egypte, de belangrijkste bondgenoot van de Verenigde Staten in de Arabische wereld, kreeg een veeg uit de pan. Dat land heeft volgens Powell onvoldoende druk uitgeoefend op de Palestijnen om het geweld tegen Israël te staken en het Palestijnse leiderschap ervan te overtuigen dat pijnlijke concessies aan Israël nodig zijn om tot een werkbaar vredesplan voor het Midden-Oosten te komen.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken verwierp het Palestijnse dreigement om de ”tweestatenoplossing” naar de prullenbak te verwijzen als de Israëlische regering zich eenzijdig terugtrekt uit een deel van de Palestijnse gebieden en uit het vredesoverleg stapt. De Palestijnse premier Ahmed Qurei heeft deze week gedreigd dat de Palestijnen dan niet langer zullen inzetten op een Palestijnse staat naast Israël, maar hun ambitie dan zullen verleggen naar één grote Israëlisch-Palestijnse staat. Volgens Powell is dat onmogelijk en niet aan de orde. De enige oplossing voor het Midden-Oostenconflict is de stichting van een Palestijnse staat naast Israël, aldus Powell.
Volgens de Israëlische veiligheidsdienst Shin Beth hebben radicale Palestijnen vorig jaar minder aanslagen op Israëlische doelen gepleegd dan in 2002. Er vielen ook minder slachtoffers.
In 2003 kwamen 163 Israëlische burgers en 50 militairen en politieagenten om het leven als gevolg van aanslagen. In 2002 waren dat er nog in totaal 451. Het aantal aanslagen bedroeg 3838, dat is 30 procent minder dan de 5301 in 2002. Daarbij zijn zowel zelfmoordaanslagen als schietpartijen in de bezette gebieden meegerekend.
De Israëlische radio maakte gisteren bekend dat het leger Arabischsprekende soldaten gaat inzetten bij wegversperringen. Het initiatief moet de verhoudingen met de Palestijnse bevolking helpen verbeteren.
De strijdkrachten gaan naar eigen zeggen ook hulporganisaties bijstaan die zich om het lot van de bevolking in bezet gebied bekommeren.
De vele wegversperringen en het urenlange oponthoud vormen grote grieven van de Palestijnen. Palestijnen worden vaak ook na lang wachten niet doorgelaten bij de versperringen. Dit eist talrijke levens van bewoners van de bezette gebieden onder mensen die dringend medische hulp behoeven.
Israëlische geheim agenten hebben in de stad Jenin, op de Westelijke Jordaanoever, een lid van de radicale Palestijnse organisatie al-Aqsa Martelaren Brigade gedood. Dit hebben Palestijnse bronnen gisteren gemeld.
De agenten in burger schoten de 32-jarige Asaad Salah Khaliliyeh dood in het centrum van Jenin. Zij reden vervolgens in een auto weg met onbekende bestemming.