Economie

Vissers woedend over negatief ‘koopadvies’ eurocommissaris Damanaki

IJMUIDEN. Europese vissers zijn woedend over een negatief koopadvies dat Eurocommissaris Damanaki (Visserij) op haar weblog heeft geplaatst. In een dit weekend verzonden open brief stellen de Europese koepelorganisaties dat zij haar positie „misbruikt” om „economische schade toe te brengen aan een complete bedrijfstak.”

Redactie economie
11 August 2014 12:13Gewijzigd op 15 November 2020 12:18
Damanaki. beeld EPA
Damanaki. beeld EPA

In haar begin augustus geposte blog, dat inmiddels zo’n 300 keer is gelezen, raadt Damanaki Europeanen die tijdens hun vakantie een visje willen eten, aan om goed na te gaan waar die vis vandaan komt. „We hebben allemaal een verantwoordelijkheid om de meest bedreigde soorten te redden”, verklaart ze.

Vervolgens geeft ze een aantal voorbeelden van vis die consumenten maar liever moeten vermijden: blauwvintonijn uit de Middellandse Zee, jonge vis en vis die gevangen is met technieken „die andere soorten in het ecosysteem schade toebrengen.” Onder die technieken schaart Damanaki drijfnetten en bodemberoerende netten, zoals de boomkor. „Dit zijn niet-selectieve visserijen die een groot aantal ongewenste of beschermde soorten vangen”, verklaart de Eurocommissaris.

In hun gezamenlijke brief aan Damanaki noemen de koepel van Europese reders EAPO en de Europese vissersbond Europêche haar uitspraken „schokkend.” Volgens de organisaties zijn de door Damanaki gewraakte vangsttechnieken volledig legaal. Veel visserijen zijn ook nog eens gecertificeerd voor het duurzaamheidslabel MSC. De bonden vrezen dat hun sector forse schade zal oplopen. „Dit advies komt van de hoogste Europese autoriteit. Er is geen twijfel aan dat lezers het serieus zullen nemen.”

Directeur Pim Visser van VisNed, de belangenorganisatie van Nederlandse kottervissers, zegt dat het advies van Damanaki neerkomt op: „eet geen schol, tong, kabeljauw en kreeftjes meer.” Volgens hem schrijft ze de totale Noordzeevisserij af. „Eet alleen nog vis die met een hengel of staand want is gevangen. Dan zijn we gauw uitgegeten”, zegt Visser. Over de Middellandse Zee heeft Visser geen oordeel. „Ik weet alleen dat het daar niet goed gaat.”

De Griekse Eurocommissaris is vijf jaar in functie. Of Griekenland haar opnieuw voordraagt, is nog niet bekend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer