Bedrijfsleven maakt zich grote zorgen over Russische boycot
DEN HAAG. Het Nederlandse bedrijfsleven maakt zich grote zorgen over de Russische boycot van landbouwproducten uit de Europese Unie. De eerste vrachtwagens zijn al tegengehouden. Rabobank vreest dat de landbouwmarkten voor langere tijd verstoord raken.
Boeren en tuinders, exporteurs en transportbedrijven voorzien problemen door de boycot. Het wegvallen van de handel met Rusland levert niet alleen directe schade op: verschuivingen van productstromen leiden op andere afzetmarkten tot overaanbod en daardoor lagere prijzen.
Ruud Huirne, directeur Food en Agri Nederland bij Rabobank, zegt in een gesprek met het Financieele Dagblad van vandaag dat deze indirecte schade „zomaar kan oplopen tot 1 miljard euro.” Hij doet een beroep op de supermarkten om „ethisch te blijven” en telers toch nog een redelijk inkomen te bieden.
Verladersorganisatie EVO en exportvereniging Fenedex willen dat het kabinet een steunfonds opzet om ondernemers te compenseren die ernstige schade lijden door de Russische maatregelen. Boeren- en tuindersorganisatie LTO Nederland gaat maandag met ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland om de tafel. „We willen afspraken maken om te voorkomen dat prijzen enorm gaan dalen”, liet LTO-voorzitter Albert Jan Maat donderdag weten. Daarnaast sluit LTO aan bij het overleg in Brussel om te verkennen welke mogelijkheden er zijn voor compensatie van boeren. Europees commissaris Karel De Gucht (Handel) zei donderdag op de Vlaamse radio dat Brussel daarvoor 400 miljoen euro in kas heeft.
Volgens de Belgische commissaris gaan ook de Russen zelf de gevolgen van de boycot voelen. Hij wees erop dat Rusland ruim twintig jaar na het einde van het communisme nog steeds niet in staat is zelf voldoende voedsel te produceren. Ruslandkenner Nicolaas Kraft van Ermel van de Rijksuniversiteit Groningen gaf tegenover het ANP eenzelfde commentaar. Kraft van Ermel ziet niet in waar Moskou vervangende producten vandaan zou moeten halen. „De grote spelers op de exportmarkt van landbouwproducten zijn nu wel afgeschreven.”
De Russische minister van Landbouw, Nikolaj Fyodorov, zei donderdag dat zijn land op zoek gaat naar alternatieve leveranciers. De Russen denken aan Nieuw-Zeeland voor kaas en Zuid-Amerikaanse landen voor onder meer vlees, vis, groenten en fruit. De regering in Moskou wil ook met Wit-Rusland en Kazachstan praten. Zo wil zij voorkomen dat voedsel uit de Europese Unie en de Verenigde Staten via die landen alsnog Rusland binnenkomt.