Wall Street opnieuw in de ban van Oekraïne
NEW YORK (ANP). De aandelenbeurzen in New York stonden donderdag in de min. Beleggers maakten zich zorgen over het effect van de spanningen tussen het Westen en Rusland op het herstel van de wereldeconomie.
De Dow-Jonesindex sloot 0,5 procent lager op 16.368,27 punten. De S&P 500 daalde 0,6 procent tot 1909,57 punten en de Nasdaq leverde 0,5 procent in tot 4334,97 punten.
Rusland besloot woensdagavond tot een importverbod van alle groente en fruit uit de Europese Unie ter vergelding van sancties die de Europese Unie en de VS tegen het land instelden vanwege het conflict in Oekraïne. President Mario Draghi van de Europese Centrale Bank zei donderdag te vrezen voor schade aan het nog altijd broze herstel van de economie.
Een opsteker over de Amerikaanse arbeidsmarkt leek te worden genegeerd. Het aantal eerste uitkeringsaanvragen daalde vorige week met 14.000 tot 289.000, waar economen rekenden op 304.000 stuks. Bovendien daalde het vierwekelijks voortschrijdende gemiddelde tot 293.500 aanvragen, het laagste aantal sinds februari 2006.
„De onzekerheid over de gevolgen van het conflict in Oekraïne overschaduwde positief macro-economisch nieuws”, aldus een handelaar. „De markt trok zich op aan goed nieuws, maar nu vreest men dat de boel echt uit de hand gaat lopen.”
Secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen riep Rusland op „terug te stappen van de rand” door troepen terug te trekken uit het grensgebied en te stoppen met de steun aan separatisten in Oekraïne die zich bij Rusland willen aansluiten.
Vleesverwerker Tyson Foods leverde 2 procent in, terwijl de verliezen bij branchegenoten Pilgrim’s Pride en Sanderson Farms opliepen tot 3,8 procent. De bedrijven exporteren doorgaans flink naar Rusland, maar zien dat voorlopig gedwarsboomd door de ban.
De spanningen in de markt leken voorbij te gaan aan film- en televisiebedrijf 21st Century Fox, dat 4,5 procent steeg. De winstcijfers van het bedrijf van mediamagnaat Rupert Murdoch overtroffen de verwachtingen van analisten. Vooral de filmtak presteerde goed, dankzij blockbusters als de nieuwe X-Men en Rio 2.
De euro was 1,3364 dollar waard, gelijk aan de wisselkoers bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 97,55 dollar. Brentolie werd 1,1 procent duurder en kostte 105,74 dollar per vat.