Rijksrecherche neemt onderzoek Tolteam over
De Rijksrecherche doet onderzoek naar het Tolteam, het politieteam dat de vuurwerkramp in Enschede onderzocht. Na overleg met minister Donner van Justitie en het openbaar ministerie heeft de Rijksrecherche de opdracht onlangs overgenomen van de politie Gelderland-Midden.
Zo maakte een woordvoerster van de gemeente Enschede woensdag bekend.
Korpsbeheerder J. Mans van de politie Twente had het bureau Interne Zaken van Gelderland-Midden medio vorig jaar gevraagd een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar strafbare feiten of plichtsverzuim door medewerkers van het Tolteam.
Volgens de woordvoerster is dat onderzoek nog niet afgerond, maar leverde de resultaten tot dusver vragen op bij burgemeester Mans waar hij niet goed raad mee wist. Minister Donner besloot na overleg met Mans de zaak over te doen naar het landelijk parket van het openbaar ministerie.
De de vraag naar de oorzaak van de vuurwerkramp op 13 mei 2000 in Enschede is tot op heden niet opgelost. De explosies bij het vuurwerkbedrijf SE Fireworks kostten aan 22 mensen het leven. Het gerechtshof in Arnhem sprak André de V. vrij van brandstichting, nadat hij eerder door de rechtbank in Almelo was veroordeeld tot vijftien jaar cel.
Voor hetzelfde gerechtshof loopt nog een procedure tegen de rechercheurs J. Paalman en C. de Roy van Zuydewijn, die enige tijd deel uitmaakten van het Tolteam. G. Meijers, advocaat van S. E. Fireworks-directeur Willie Pater, wil dat het OM het tweetal alsnog vervolgt wegens meineed.
Zij verklaarden tijdens het hoger beroep tegen Pater, mededirecteur Rudi Bakker en De V. dat het Tolteam met een tunnelvisie heeft gerechercheerd en dat een van de andere rechercheurs slordig zou zijn omgesprongen met bewijsmateriaal. De chef van het team sprak deze beweringen tegen. Advocaat-generaal A. Welschen deed de beweringen van Paalman en De Roy van Zuydewijn af als absurde verzinsels.
Het hof in Arnhem gaf in december aan dat het pas een beslissing wil nemen over het wel of niet vervolgen van het tweetal als de uitkomsten van het politieonderzoek naar het Tolteam klaar zijn.
Volgens advocaat Meijers moeten er verdenkingen zijn ontstaan tegen medewerkers van het Tolteam. „Anders neemt de Rijksrecherche het onderzoek niet over.” Hij hoopt dat nu de duidelijkheid komt, waar hij om heeft gevraagd. „Het gaat erom dat we weten wie nu de waarheid heeft gesproken.”
J. Peters, raadsman van de twee rechercheurs, juicht het onderzoek toe. Hij vindt het opmerkelijk en verheugend dat hiertoe is besloten, zonder dat Paalman en De Roy van Zuydewijn door politie Gelderland-Midden zijn gehoord. „In december waren circa 45 leden van het Tolteam gehoord, maar mijn cliënten nog niet”, aldus Peters.
Het landelijk parket wil niet op de zaak reageren.