Albert Heijn zet ’t mes in biologische varkenshouderij
Zeker een op de drie biologische varkenshouders moet het bedrijf stoppen. Albert Heijn, supermarktketen Sperwer en slachterij De Groene Weg hebben de boeren een afkoopregeling geboden als ze vanaf 1 januari geen biologische varkens meer produceren.
Dat bleek donderdagmorgen uit onderzoek van het Radio-1-programma De Ochtenden. De boeren waren afgelopen jaar met hoge investeringssubsidies van het ministerie van Landbouw overgeschakeld op de productie van biologisch varkensvlees. Van de investeringsregeling maakten zestig boeren gebruik. Als gevolg daarvan steeg het aanbod van biologisch varkensvlees van 15.000 tot 80.000 beesten per jaar. Nederland telt nu een kleine honderd biologische varkenshouders.
Albert Heijn en Sperwer hadden de boeren in contracten beloofd dat ze alle dieren zouden afzetten als biologisch vlees. In werkelijkheid werd afgelopen jaar 20 procent van alle biologischevarkens als gewoon varkensvlees verkocht. Ook werd veel biovarkensvlees geëxporteerd, omdat er geen belangstelling voor was bij Nederlandse consumenten.
Met ingang van dit jaar zetten Albert Heijn en Sperwer het mes in de biologische varkenshouderij. Het aantal varkens moet halveren. Voor deze sanering hebben beide supermarkten en slachterij De Groene Weg een fonds gevormd waarin 2 miljoen euro zit voor boeren die terugschakelen naar gangbare varkenshouderij. „Het is wrang, maar we moeten iets doen tegen de groeiende berg biovarkens. De consument laat het afweten”, aldus een Sperwer-woordvoerder.