DSM voorziet langzaam verbetering
HEERLEN (ANP). DSM heeft de afgelopen maanden door negatieve wisselkoerseffecten en moeilijke marktomstandigheden duidelijk minder gepresteerd dan een jaar eerder. In de rest van het jaar verwacht de producent van onder meer vitamines en plastic echter een langzame verbetering.
DSM zag zijn omzet vorig kwartaal met 5 procent dalen tot 2,29 miljard euro. Het bedrijf verkocht weliswaar 5 procent meer dan een jaar eerder, maar deed dit over het algemeen tegen lagere prijzen. Daarnaast ging de dure euro ten koste van de opbrengsten, aangezien de omzet die in andere valuta’s werd binnengehaald omgerekend naar euro’s minder waard was dan voorheen.
Het valuta-effect drukte ook de winstcijfers van DSM, waardoor de operationele winst 15 procent lager was dan in het tweede kwartaal van 2013. De winststijging werd verder geremd door stijgende grondstofprijzen. Die zorgden vooral bij caprolactam, een stof die wordt gebruikt in onder meer plastic, tapijten en auto’s, voor een lagere winstmarge.
DSM verwacht niet dat de omstandigheden de komende tijd drastisch veranderen, maar voorziet wel een langzame verbetering van zijn resultaten. De euro heeft de afgelopen tijd wat aan waarde ten opzichte van bijvoorbeeld de dollar ingeboet, wat het bedrijf meer ademruimte geeft. Daarnaast ging het op de markten voor voedingsingrediënten (Nutritions), zoals vitamines en enzymen, al beter dan in de voorgaande twee kwartalen.
Rond DSM speelt al langer de vraag of het bedrijf niet beter afscheid kan nemen van de ontwikkeling van het bulkproduct caprolactam, zodat de focus geheel kan liggen bij de zeer specialistische voedingsingrediënten en de hoogwaardige plasticmaterialen. Die visie wordt gedeeld door het hedgefonds Third Point, dat onlangs aangaf een belang in DSM te hebben verworven.
Bestuursvoorzitter Feike Sijbesma wilde over die kwestie dinsdag echter weinig kwijt. De mogelijkheden om de invloed van caprolactam op de resultaten van het bedrijf te verkleinen worden nog altijd onderzocht, maar DSM vaart daarbij zijn eigen koers, benadrukte hij. „Meer is daar op dit moment niet over te melden.”
Voor heel 2014 rekent DSM nu op een kleine daling van het bedrijfsresultaat (ebitda) ten opzichte van vorig jaar, toen een operationele winst van 1,3 miljard euro werd geboekt. Analisten verwachten gemiddeld een resultaat van 1,2 miljard euro en het bedrijf verwacht aan die prognose te kunnen voldoen.