Europese beurzen verdeeld
AMSTERDAM (ANP). De Europese aandelenbeurzen lieten maandagmiddag een verdeeld beeld zien. Beleggers verwerkten een reddingsplan voor de op één na grootste bank van Portugal en maakten zich op voor een stroom aan bedrijfscijfers later in de week. Kenners spraken van een nerveuze handel.
„De stemming blijft voorzichtig na de redding van de Portugese Banco Esperito Santo. Aan de ene kant is men opgelucht dat er een oplossing is, maar aan de andere kant geven de problemen aan dat het in de Europese bankensector nog altijd niet goed zit”, aldus handelaar Cees Smit van Today’s Beheer.
De AEX-index in Amsterdam noteerde halverwege de middag 0,2 procent lager op 397,59 punten. De MidKap daalde 0,2 procent tot 600,63 punten. De beurzen in Parijs en Londen stegen tot 0,7 procent, terwijl de DAX in Frankfurt uit de toon viel en 0,2 procent zakte. In Lissabon won de hoofdindex 1,6 procent na de redding van Banco Esperito Santo (BES), dat wordt opgesplitst in een goede en slechte bank.
Bij de grootste winnaars in de AEX waren de financiële bedrijven ING en Delta Lloyd met winsten van 1 procent. KPN voerde de graadmeter aan met een plus van 1,1 procent, terwijl digitaal beveiliger Gemalto met een verlies van 1,8 procent de grootste daler was. In de MidKap zakte Imtech verder weg. De geplaagde technisch dienstverlener raakte bijna 19 procent aan beurswaarde kwijt.
PostNL won 3,7 procent. Volgens Rabobank voldeden de resultaten van het postbedrijf aan de verwachtingen, maar blijven de marges op de pakketmarkt echter zorgelijk. Bij de kleinere ondernemingen ging advies- en ingenieursbedrijf Grontmij 9,2 procent onderuit na teleurstellende kwartaalcijfers.
In Parijs klom Crédit Agricole 2,1 procent. De Franse bank heeft een belang van 14,6 procent in het noodlijdende BES. Ook de andere Portugese banken profiteerden van de redding van concurrent BES. Banco BP en Banco Comercial Portugues noteerden hoger.
HSBC klom in Londen 1,3 procent, hoewel de Britse bank in het afgelopen halfjaar minder winst boekte dan een jaar geleden.
De euro was 1,3423 dollar waard, tegen 1,3436 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,1 procent tot 97,84 dollar. Brentolie bleef stabiel op 104,84 dollar per vat.