ABN AMRO versterkt positie bij Hagemeyer
ABN AMRO heeft zijn positie bij het noodlijdende handelsconcern Hagemeyer versterkt. De bank heeft haar aandelenbelang uitgebreid van 5,6 naar 15,1 procent.
ABN heeft de aandelen overgenomen van Van Lanschot, dat via beleggingsmaatschappij Ducatus ruim 8 procent van Hagemeyer in handen had.
Dat bleek woensdag uit de rewoensdags van de beursautoriteit AFM. De transactie is een direct gevolg van het reddingsplan dat Hagemeyer van de ondergang moet redden. Een van de onderdelen daarvan is de omzetting van preferente aandelen in gewone stukken met volledig stemrecht. Ducatus belegt alleen in preferente aandelen (stukken met speciale rechten, maar met minder stemrecht) en wilde daarom af van het belang in Hagemeyer.
ABN AMRO heeft zich de afgelopen maanden zeer sterk bemoeid met het reddingsplan. Hagemeyer dreigde ten onder te gaan aan een schuldenlast van 1 miljard euro. Maandenlang kreeg de technische groothandel vrijstelling van de banken om een oplossing te zoeken. Uiteindelijk besloot de directie tot een claimemissie en een nieuw krediet van de banken, onder wie ABN AMRO. De verkoop van het bedrijf kon daarmee worden voorkomen.
Door de aandelen te kopen van Ducatus voorkomt ABN AMRO dat die in handen van een andere partij vallen. Dat geeft de bank een sterkere positie op de aanstaande aandeelhoudersvergadering. Morgen moeten de aandeelhouders nog instemmen met de nieuwe plannen.
De rol van ABN AMRO oogst veel kritiek van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Directeur P. de Vries telde twaalf verschillende rollen van de bank bij Hagemeyer, onder meer kredietverstrekker en begeleider bij de uitgifte en de handel in aandelen van de onderneming.
Directeur beleggingsfondsen P. Zijlmans van Van Lanschot wilde niet zeggen wat ABN heeft betaald voor het belang. „Ze betalen wat het belang bij ons in de boeken waard was”, zei hij woensdag.
Bankverzekeraar Fortis meldde eveneens woensdag een belang van 11,3 procent in voedingsconcern Nutreco. De Belgisch-Nederlandse combinatie was al voor iets meer dan 5 procent eigenaar van de onderneming.