Tunesië sluit grens Libië wegens vluchtelingen
RAS AJDIR. Tunesië heeft vrijdag de belangrijkste grensovergang met Libië gesloten vanwege de aanhoudende vluchtelingenstroom vanuit dat land. Dat meldde staatspersbureau TAP. Voor de sluiting probeerden honderden Egyptenaren vanuit Libië Tunesië binnen te komen.
De Egyptenaren hadden geen visum en hun werd daarom de toegang tot Tunesië geweigerd. Ze sloegen aan het protesteren en braken door een hek heen bij de grensovergang bij Ras Ajdir. De Tunesische politie zette traangas in en loste waarschuwingsschoten om de vluchtelingen tegen te houden. Volgens TAP raakte een agent gewond door schoten die vanuit Libië werden gelost.
De vele milities in Libië voeren al weken zware gevechten. Onder meer in de hoofdstad Tripoli wordt gestreden om controle over de luchthaven. Duizenden Libiërs zijn deze week daarom uitgeweken naar Tunesië, maar ook mensen met andere nationaliteiten proberen het geweld te ontvluchten.
De Tunesische minister van Buitenlandse Zaken, Monji Hamdi, zei woensdag dat het om 5000 tot 6000 Libiërs per dag gaat en dat dat aantal verder oploopt. Hij waarschuwde toen al dat Tunesië de enorme vluchtelingenstroom niet aankan en de grens mogelijk zou sluiten.
Duizenden inwoners van de Libische stad Benghazi zijn vrijdag de straat opgegaan om te protesteren tegen de vele milities in het land. Ze zwaaiden met de Libische vlag en scandeerden leuzen tegen de gewapende groepen. Een explosie maakte eerder op de dag het hoofdkantoor van de politie in Benghazi met de grond gelijk.
Islamitische milities claimden donderdag het leger te hebben verslagen in Benghazi en de stad in handen te hebben. Een afzwaaiende parlementariër plaatste vrijdag een oproep op Facebook om „in opstand te komen en Libië te redden.”
De strijd in Benghazi ging tussen de milities en tussen militairen die trouw hebben gezworen aan generaal Khalifa Hifter, die op eigen houtje de strijd is aangegaan met de milities in het land. Een bevelhebber van een van de gewapende groepen zei dat zij nu „de enige macht in Benghazi zijn.” Hifters troepen lijken nu alleen nog de luchthaven van Benghazi in handen te hebben.
Op een basis in Benghazi die dinsdag werd veroverd door de milities werden eerder deze week tientallen lichamen gevonden.
Sinds dictator Muammar Gaddafi in 2011 werd afgezet en gedood, is het chaos in grote delen van Libië. Er is wel een centrale regering, maar in grote delen van het land maken milities de dienst uit.