VEB wil onderzoek naar wanbeleid Ahold
De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil een onderzoek naar mogelijk wanbeleid bij het supermarktconcern Ahold. De VEB dient daartoe binnenkort een verzoek in bij de ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam.
Dat heeft de vereniging woensdag bekendgemaakt. De VEB eist bovendien dat de onderneming de jaarrekeningen over de boekjaren 1998 tot en met 2002 vernietigt en herziet.
Ahold heeft tot nu toe nagelaten de schuldigen voor de omvangrijke fraude bij dochter US Foodservice aan te wijzen, stelt directeur P. de Vries van de VEB. „Het concern heeft alleen maar winstcijfers bijgesteld. Wie er verantwoordelijk is voor de malversaties, is onduidelijk. Ook over de rol van de raad van bestuur is niet veel bekend.”
Volgens De Vries is het onmogelijk dat enkele werknemers bij US Foodservice verantwoordelijk zijn voor het gerommel in de boeken. Dat beweert Ahold wel, stelt de directeur. „Het concern heeft de affaire in de doofpot willen stoppen.” De Vries sluit niet uit dat de huisaccountant van Ahold, Deloitte & Touche, een rol had in de fraude.
De VEB wil verder dat het supermarktconcern de schade van de fraude, bijna 1 miljard dollar, in elk geval gedeeltelijk verhaalt op de schuldigen. Ook wil de vereniging met de juridische procedure bereiken dat Ahold-managers de in 2000 en 2001 ontvangen bonussen terugbetalen. Het concern is echter alleen van plan bedragen terug te vorderen van enkele mensen die binnen het bedrijf fraudeerden of daarvan afwisten.
De Vries hoopt dat de rechtsgang er uiteindelijk toe leidt dat gedupeerde beleggers een eis tot schadevergoeding kunnen indienen. Hoeveel schade de aandeelhouders hebben opgelopen, kan hij niet zeggen.
Ahold noemt de eis tot herziening van de jaarrekeningen ongegrond en zal zich daartegen naar eigen zeggen krachtig verweren. De onderneming wilde nog niet reageren op het mogelijk onderzoek naar wanbeleid.
Ahold ontdekte begin vorig jaar de omvangrijke fraude. Daarom moest de onderneming de jaarrekeningen over 2000 en 2001 bijstellen. Ahold stelde bovendien de presentatie van de jaarrekening over 2002 een aantal keren uit, tot woede van de VEB. Ahold-topman A. Moberg heeft inmiddels een nieuwe strategie uit de doeken gedaan die het concern er bovenop moet helpen.