Avéro wijst claim huizenbezitters af
Verzekeraar Avéro voelt zich niet aansprakelijk voor de verkoop van hypotheekconstructies waarbij klanten de overwaarde van hun huis in een schimmige belegging stopten, omdat de frauduleuze combinatie door een andere onderneming is opgezet.
Dat bleek woensdag bij de rechtbank in Den Haag. Een stichting van gedupeerde huizenbezitters had een kort geding aangespannen tegen Avéro, waarin ze geld hebben teruggeëist. De huiseigenaren vorderen het geld terug dat ze hebben gestort in Triple Plus, een malafide belegging die aan hun hypotheek werd gekoppeld. Daartoe werd een zaak aangespannen namens een echtpaar, dat hiermee 100.000 gulden heeft verloren.
De constructie is bedacht door Forte Door Samenwerking (FDS), dat inmiddels failliet is gegaan. FDS ontwikkelde een hypotheek waarbij consumenten de overwaarde op hun huis in de belegging Triple Plus staken. Deze investering zou de beleggers een stevig en gegarandeerd rendement opleveren. Daardoor zouden hun maandelijkse hypotheeklasten afnemen, luidde de belofte.
In werkelijkheid verdween het geleende geld uit zicht zodra het werd overgemaakt naar de rekening van Triple Plus. De bedragen zijn vrijwel zeker weggesluisd naar Zwitserland en Florida in de Verenigde Staten. De oprichters van FDS zaten ook achter Triple Plus en gebruikten het hypotheekplan om hun zogenaamde belegging te slijten.
Avéro, een dochter van Achmea, stond achter de hypotheekconstructie. De verzekeraar regelde het geleende bedrag en sloot een levensverzekering af voor de deelnemers, wat verplicht was. Ruim veertig huizenbezitters zijn met steun van Avéro in de hypotheekcombinatie gestapt. Volgens A. Bazelmans, die namens de gedupeerden optreedt, hebben de deelnemers gemiddeld 100.000 gulden overgemaakt naar Triple Plus.
Het verzekeringsbedrijf Avéro wijst een schadeclaim van de gedupeerden af, omdat de zorgplicht van financiële instellingen niet zou gelden voor de hypotheekconstructie. De zorgplicht houdt in dat bedrijven een inschatting moeten maken van de risico’s die klanten lopen als ze aan hen financiële producten verkopen.
Volgens advocaat M. Ynzonides van Avéro geldt de zorgplicht in dit geval niet voor het gehele product. „Avéro heeft alleen een plicht voor de concreet aangeboden diensten.” De raadsheer meent dat de verzekeraar dus enkel verantwoordelijk is voor de verstrekte lening en de levensverzekering.
Voor de schade die is ontstaan door de belegging in Triple Plus, verwijst Avéro naar de oprichters van dit product. Avéro zegt dat klanten niet gedwongen werden om de overwaarde op hun huis in Triple Plus te steken. „Voor hetzelfde geld willen mensen met het geld een keuken kopen of naar het casino gaan. Dan is Avéro toch ook niet verantwoordelijk voor wat er met het geld gebeurt”, aldus de advocaat.
De rechter doet woensdag 21 januari uitspraak.