Open Doors: Gebruik nasrani-teken als symbool van verbondenheid met Iraakse christenen
Open Doors schaalt haar werkzaamheden in het noorden van Irak op. De Ermelose organisatie, die wereldwijd vervolgde christenen steunt, doet dit om de vele Irakezen van noodhulp te voorzien die door het geweld van IS (voorheen: ISIS) vluchtten uit steden als Mosul en Bagdad. Open Doors roept Nederlandse christenen daarnaast op het zogenoemde nasrani-teken als symbool van verbondenheid te gebruiken. „Het is mooi om te zien hoeveel mensen het nasrani-teken gebruiken op social media om te laten zien dat er groot onrecht geschiedt tegen christenen in Irak en dat hen dat niet koud laat.”
De exodus van christenen uit Mosul –afgedwongen door ISIS (Islamitische Staat in Irak en de Levant/Syrië)– heeft een wereldwijde golf van verontwaardiging veroorzaakt, constateert Open Doors. „Tweeduizend jaar aanwezigheid van christenen in de stad kwam hiermee ten einde.” Tal van Irakezen vluchtten naar de Koerdische regio in het noorden van Irak.
„Het is verschrikkelijk wat er op dit moment gebeurt in Irak”, zegt Open Doorsdirecteur Tjalling Schotanus. „Het is onvoorstelbaar hoe extremisten van ISIS daar tekeer gaan. De bloeiende christelijke gemeenschap van Irak is de laatste tientallen jaren enorm afgenomen, en het geweld van de laatste maanden decimeert het aantal christenen in het land.”
Open Doors biedt de vluchtelingen in het noorden van Irak onder meer kleding en voedsel, medische hulp en traumazorg. Het project dat de organisatie is gestart, biedt maandelijks hulp aan 2000 gezinnen. Open Doors werkt met lokale partners in het noorden van Irak om vluchtelingen van hulp te voorzien.
Nasrani-teken
Als blijk van verbondenheid met Iraakse christenen voert Open Doors nu ook actie met het zogenoemde nasrani-teken. Strijders van ISIS markeerden in Mosul huizen van christenen met de Arabische letter n. Die staat voor nasrani, een benaming die moslims wel gebruiken voor christenen, volgelingen van Jezus uit Nazareth. Al snel kreeg het teken een positieve lading. Open Doors: „Gematigde moslims en christenen droegen het bij demonstraties en plaatsen het op sociale media. Ook christenen in het Westen lieten zo hun verbondenheid met Iraakse christenen zien. Een christen uit Irak zegt hierover: „We zijn er trots op dat wij christenen zijn. Irakezen voelen dat er eenheid in het geloof is onder christenen die wereldwijd naast hen staan. In deze situatie, op dit moment.””
Open Doors-directeur Schotanus roept christenen in Nederland op dit teken als symbool van verbondenheid te gebruiken. „Het is mooi om te zien hoeveel mensen het nasrani-teken gebruiken op social media om te laten zien dat er groot onrecht geschiedt tegen christenen in Irak en dat hen dat niet koud laat. We geven de moed niet op. Er zijn nog steeds 300.000 christenen in het land. Zij hebben ons gebed, onze steun en onze praktische hulp nodig. Ik ben blij dat we naast onze broeders en zusters uit Mosul kunnen staan, die berooid in de Autonome Koerdische Regio aankomen. Dat we naar hen kunnen luisteren en de hulp geven die zij nodig hebben.”
Open Doors heeft een speciale actiewebsite opgezet: www.opendoors.nl/irak.