Binnenland

Oekraïense rebellen dreigen OVSE

DEN HAAG/KIEV (ANP/RTR). Rebellen in Oost-Oekraïne hebben gedreigd de OVSE de toegang te ontzeggen tot de plaats waar 17 juli een Maleisisch vliegtuig met 195 Nederlanders aan boord is neergestort. Ze schrijven in een boze e-mail dat de organisatie enkel de belangen van de Verenigde Staten en Oekraïne dient.

29 July 2014 21:01Gewijzigd op 15 November 2020 12:08

Volgens de ‘Volksrepubliek Donetsk’, zoals de rebellen hun grootste bolwerk noemen, is de OVSE van het begin af aan niet neutraal geweest in dit conflict. De rebellen willen zich van Oekraïne afscheiden. De OVSE heeft niet gereageerd en neemt naar verluidt snel contact op met de rebellen. De organisatie speelt inmiddels een cruciale rol voor buitenstaanders in het oorlogsgebied.

Het is de zoveelste tegenslag voor de onderzoekers en bergers die dinsdag opnieuw hun pogingen om naar de rampplek te gaan staakten. Gevechten, onderdeel van een nieuw Oekraïens regeringsoffensief in de streek, maakten de tocht te gevaarlijk. Woensdag proberen de bergers en onderzoekers het opnieuw, volgens het hoofd van de repatriëringsmissie Pieter-Jaap Aalbersberg: „We zijn gefrustreerd dat we de rampplek niet kunnen bereiken, maar we geven niet op.”

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans zei dinsdag in de Tweede Kamer dat ondanks alle tegenslagen de huidige aanpak toch de meeste kans op succes biedt. De Kamer heeft de diplomatieke aanpak dinsdag in een debat gesteund. Er zijn nog steeds veel stoffelijke resten en bezittingen van slachtoffers in het gebied waar de Maleisische Boeing 17 juli met 298 mensen aan boord neerstortte…

Premier Mark Rutte heeft dinsdag de Oekraïense president Petro Porosjenko gebeld om te vragen de vijandelijkheden bij de rampplek te stoppen. Porosjenko beloofde dat te proberen en heeft volgens Timmermans alle medewerking toegezegd. Volgens een mededeling van de RVD over de gesprekken, garandeert Oekraïne een staakt-het-vuren als de separatisten zich eerst van de frontlijn terugtrekken. Dat zijn de rebellen voor zover bekend niet van plan. Wel dreigen ze er volgens sommige waarnemers door het regeringsoffensief te worden omsingeld.

Het nieuwe offensief beoogt de rebellen terug te dringen naar een aantal geïsoleerde plekken, inclusief Donetsk en 100 kilometer noordoostelijker, Loehansk. Ongeveer daartussenin ligt de crashsite. Het front komt volgens waarnemers ondertussen steeds dichterbij het centrum van Donetsk.

De rebellen willen bij Rusland horen en vinden daar steun. De Europese Unie heeft dinsdag in beginsel besloten om Rusland met zware economische sancties verder onder druk te zetten om Oekraïense separatisten te laten vallen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer