Buitenland

N-Korea stopt met nucleaire productie

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, heeft het aanbod van Noord-Korea om zijn nucleaire programma stil te leggen dinsdag interessant en positief genoemd.

Buitenlandredactie
7 January 2004 10:45Gewijzigd op 14 November 2020 00:51

Hij zei te hopen dat de opening leidt tot een spoedige hervatting van het overleg tussen de VS, Noord-Korea, China, Rusland, Zuid-Korea en Japan om een oplossing te vinden voor de nucleaire impasse.

Noord-Korea verklaarde zich eerder dinsdag bereid zijn „nucleaire activiteiten” te staken om de internationale besprekingen over zijn kernwapenprogramma weer op gang te krijgen.

De regering in Pyongyang zei dat het besluit niet alleen het testen en ontwikkelen van kernwapens betreft, maar ook de opwekking van elektriciteit met behulp van kernenergie. Noord-Korea sprak van een „eerste stap naar een pakketoplossing” en presenteerde het besluit als „weer een stoutmoedige concessie.”

Om de nucleaire crisis op te lossen, verwacht Noord-Korea voor de bevriezing van zijn omstreden activiteiten wel wat terug van de VS. Zo zou Washington gelijktijdig stappen moeten zetten waaronder het schrappen van Noord-Korea van de lijst van landen die terrorisme steunen, het opheffen van sancties en het hervatten van de olieleveranties.

Maandag riepen China en Rusland op tot een snelle hervatting van het zeslandenoverleg, waarvan de eerste ronde in augustus in Beijing zonder resultaten werd afgesloten. De Verenigde Staten zeiden eerder alleen concessies te willen doen als Pyongyang zijn nucleaire programma op verifieerbare wijze ontmantelt.

De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Richard Boucher, zei geen verband te zien tussen de Noord-Koreaanse bekendmaking en de aankomst in Noord-Korea van medewerkers van het Amerikaanse Congres en particuliere Amerikaanse Noord-Korea-kenners. De Amerikanen benadrukken dat het gaat om een strikt privé-bezoek.

De concessies waartoe Noord-Korea bereid lijkt te zijn, zouden een doorbraak kunnen betekenen in de internationale onderhandelingen over de nucleaire ambities van de communistische staat. De zes landen die aan de gesprekken deelnemen, Noord-Korea, Zuid-Korea, de Verenigde Staten, Rusland, China en Japan, kwamen in augustus voor het laatst bijeen. Toen leverden de gesprekken niets op. In december werd bekend dat er in januari mogelijk een nieuwe gespreksronde zal plaatsvinden.

Maar eerder deze week trok de Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken dit in twijfel en zei dat de besprekingen enkele maanden zouden kunnen worden verschoven. Noord-Korea liet maandag weten dat als de VS niet bereid waren „een positief gebaar” te maken, Pyongyang geen zin had aan de onderhandelingstafel plaats te nemen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer