Buitenland

Namen op EU-sanctielijst bekend

BRUSSEL (AP/Novum). De Europese Unie heeft de namen bekendgemaakt van de personen en organisaties tegen wie nieuwe sancties zijn getroffen wegens betrokkenheid bij de onrust in Oekraïne. Het gaat onder meer om de hoogste veiligheidsfunctionarissen van de Russische president Vladimir Poetin en de twee ‘volksrepublieken’ die de rebellen in Oost-Oekraïne hebben uitgeroepen. De EU gaat ook oligarchen rond Poetin op de korrel nemen.

26 July 2014 12:33Gewijzigd op 15 November 2020 12:06
Poetin. beeld AFP
Poetin. beeld AFP

In totaal worden er vijftien personen en achttien ‘entiteiten’ aan de lijst toegevoegd omdat ze een ondersteunende rol hebben vervuld bij de annexatie van de Krim en de opstand in Oost-Oekraïne. Zij krijgen een inreisverbod voor de EU en hun tegoeden in EU-lidstaten worden bevroren.

Op de lijst staan de bazen van de Russische geheime dienst FSB en de buitenlandse inlichtingendienst SVR, Aleksandr Bortnikov en Michail Fradkov. Verder komen er maatregelen tegen voorzitter Nikolaj Patroesjev en twee leden van Ruslands Nationale Veiligheidsraad, een lid van het Russische parlement en de gouverneur van de Zuid-Russische provincie Krasnodar.

De Tsjetsjeense president Ramzan Kadirov wordt gestraft omdat hij strijders naar Oost-Oekraïne stuurt om tegen het regeringsleger te vechten. Onlangs zei hij klaar te staan om 74 duizend Tsjetsjeense vrijwilligers naar het strijdgebied te sturen. De EU pakt ook verscheidene militieleiders en separatistische voormannen in Oekraïne aan, onder wie Pavel Goebarjov die zich aan het begin van de opstand had uitgeroepen tot ‘volksgouverneur van Donetsk’.

Ook de zelfuitgeroepen ‘volksrepublieken’ van de rebellen in Donetsk en Loehansk komen op de EU-sanctielijst, evenals zeven separatistische organisaties en milities. Brussel bekijkt nog of de twee ‘republieken’ als terroristische organisaties kunnen worden aangemerkt.

Verder zijn er strafmaatregelen tegen negen staatsbedrijven op de Krim die door Rusland zijn ingepikt nadat het in maart het schiereiland had geannexeerd. Het gaat om een veerdienst, twee havenbedrijven, een vliegmaatschappij, een kuuroord en vier distilleerderijen.

De Unie heeft ook de criteria voor EU-sancties verruimd. Die gelden nu ook voor eenieder die de verantwoordelijken voor de onrust in Oost-Oekraïne financieel of materieel ondersteunt. Hierdoor komen voortaan ook Russische oligarchen uit de kring rond Poetin die van de Oekraïense crisis profiteren in het vizier. De eerste namen op deze ‘trawantenlijst’ volgen volgende week.

De EU-regeringsleiders kunnen volgende week al verdergaande sancties afkondigen die hele sectoren van de Russische economie zullen treffen. De strafmaatregelen zouden gericht zijn op wapenleveranties, financiële transacties, de levering van technologie (vooral waar het energie betreft) en van ‘dual use’-producten, die voor zowel civiel als militair gebruik kunnen dienen.

De EU-ambassadeurs praten volgende week dinsdag verder over de ontwerptekst. Voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy hoopt dat de regeringsleiders dan meteen een beslissing kunnen nemen over sancties via hun ambassadeurs, zonder daarvoor eerst een EU-top bijeen te roepen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer