„Elspeet moet ambulancepost krijgen”
Nog steeds komt zo’n 25 procent van de spoedritten door ambulances niet binnen vijftien minuten na de melding in het Veluwse dorp Elspeet aan. En het nieuwe regionale plan van Ambulancezorg Noord- en Oost-Gelderland biedt geen soelaas. Volgens dat plan zou Elspeet vanuit Heerde bediend kunnen worden. „Onmogelijk”, meent de Nunspeetse burgemeester D. H. A. van Hemmen.
„Vanuit Heerde kan een ziekenauto nooit binnen de landelijk voorgeschreven vijftien minuten ter plaatse zijn. Ik pleit daarom voor een ambulancepost in Elspeet of tussen Nunspeet en Elspeet”, aldus Van Hemmen.
Het gemeentebestuur van Nunspeet, waar Elspeet onder valt, heeft het college van Gedeputeerde Staten per brief gevraagd de plannen voor het ambulancevervoer op de Noordwest-Veluwe niet goed te keuren. „Wij vinden dat in het plan niet zorgvuldig wordt omgegaan met de belangen van de inwoners van de gemeente Nunspeet”, aldus Van Hemmen.
Hij wil dat ziekenauto’s in alle Nunspeetse dorpskernen na een melding binnen een kwartier arriveren. „Toen zo’n drie jaar geleden de ambulancepost in Nunspeet werd opgeheven, begonnen in de gemeente Nunspeet de problemen al. Van de vier spoedritten naar Elspeet, die nu vanuit Harderwijk of Elburg komen, komt er ongeveer één te laat. Ik vind dat onaanvaardbaar veel. Mijn doel is te bereiken dat de ambulance in alle Nunspeetse dorpskernen binnen vijftien minuten arriveert.”
Van Hemmen weet zich in zijn pleidooi voor een standplaats in Elspeet gesteund door directeur G. Zoet van de ambulancedienst Noordwest-Veluwe, de instelling die de ziekenauto’s beheert en bemant. „Zoet is best te vinden voor een ambulancepost in Elspeet. Hij wil dan echter ook de niet-Nunspeetse kernen Uddel, Garderen en Speuld kunnen bedienen.”
De Nunspeetse burgemeester beseft heel goed dat de provincie en de ambulancevervoerder positief staan tegenover dit soort plannen, maar dat zij afhankelijk zijn van de zorgverzekeraars. „Die moeten tenslotte met geld over de brug moeten komen, omdat zij het ambulancevervoer moeten betalen. Ik zou graag zien dat de provincies behalve voor de spreiding van ambulanceposten óók verantwoordelijk worden voor de financiering van het ambulancevervoer.”
Intussen neemt de ambulancedienst Noordwest-Veluwe al maatregelen om eventuele problemen met de aanrijtijden van ambulances in Elspeet te voorkomen. Burgemeester Van Hemmen bevestigt dat er regelmatig een ziekenauto van standplaats Elburg paraat staat op de carpoolplaats bij het snelwegviaduct van de weg van Nunspeet naar Elspeet. „Dat wordt al sinds afgelopen zomer gedaan en het kan de aanrijtijden aanzienlijk verkorten. Of er een eventuele nieuwe ambulancepost op deze carpoolplaats moet komen, weet ik niet. Over de precieze plek heb ik het liever nog niet. Als hij er maar komt.”
De provinciale overheid, verantwoordelijk voor het ambulancevervoer, tobt al enkele jaren met de vraag hoe ziekenauto’s op elke plaats in Nederland binnen vijftien minuten na een melding ter plaatse kunnen zijn. Een zo goed mogelijke spreiding van ambulanceposten is daarbij van belang.
De hulpverleningsregio’s van de Achterhoek en de stedendriehoek Zwolle-Deventer-Apeldoorn fuseren. Naast deze regio ligt die van ambulancedienst Noordwest-Veluwe. Op dit moment zijn er voor de regio Noordwest-Veluwe twee ambulanceposten met in totaal zeven ziekenauto’s. Vanuit Elburg of Harderwijk bedienen zij het gebied van de gemeente Putten tot en met de gemeente Oldebroek.
Door de fusie van de Achterhoek en de stedendriehoek is Heerde bij de regio Noordwest-Veluwe getrokken. Heerde heeft een eigen ambulancepost. De regionale Ambulancezorg Noord- en Oost-Gelderland vindt daarom dat een ambulancepost in Elspeet niet nodig is, omdat ziekenwagens vanuit Heerde best in vijftien minuten in Elspeet kunnen zijn. Echter, de snelste route van Heerde naar Elspeet loopt via een stukje A50, dan door Emst, Gortel en Vierhouten en meet 29 kilometer. De kortste route is niet veel beter. Die is weliswaar 3 kilometer korter, maar loopt dwars door Epe en dan via Gortel en Vierhouten naar Elspeet.