DEN HAAG (ANP). Deskundigen fronsen de wenkbrauwen bij het idee van een bewapende internationale missie in het oosten van Oekraïne. Nederland zou daar met bondgenoten aan werken en proberen de zegen van Veiligheidsraad te krijgen.
Bronnen lieten vrijdag aan het ANP weten dat de plannen voor de missie vrijwel klaar zijn. Er zijn nu onbewapende hulpverleners in het door separatisten gecontroleerde gebied waar vorige week Malaysia Airlines vlucht 17 neerstortte. Als de komende dagen blijkt dat de hulpverleners hun werk niet veilig kunnen doen, zou de ontwerpresolutie worden ingediend.
Diplomatie-deskundige Jan Melissen betwijfelt of Moskou ooit instemt met een bewapende missie aan zijn grenzen. „Ik zie ontzettend veel obstakels. Zij vinden een interventie uiterst onverkwikkelijk en vinden dat het Westen veel te hard van stapel loopt.”
Kees Homan, generaal-majoor der mariniers b.d., heeft ook twijfels over de koers. „Als er echt een dreiging ontstaat, duurt het nog een tijdje voor de militaire bescherming er is. En gezien de reactiesnelheid van de VN sluit ik niet uit dat het dan te laat is. Ik vind het heel vreemd om pas dan te gaan stemmen. Bovendien kan Rusland altijd zeggen dat er geen dreiging is en zijn vetorecht gebruiken.”
De militairen die naar Oost-Oekraïne zouden gaan, zijn ook afhankelijk van de plaatselijke separatisten. Volgens Melissen moeten we niet onderschatten hoe erg Rusland en de separatisten het Westen verachten. „Het is grenzeloos naïef om te denken dat wij daar zonder risico’s kunnen opereren als niet alle lokale partijen instemmen met onze aanwezigheid. Bovendien lijkt het me heel onwaarschijnlijk dat twee partijen die elkaar op leven en dood bestrijden en een land met vetorecht het alledrie eens worden over het stationeren van westerse troepen.”
Bijkomend probleem is dat Kiev geen controle heeft over zijn complete grondgebied. „Zakendoen met dat land is gemakkelijker gezegd dan gedaan”, aldus Melissen.