Bergers willen auto’s blijven afvoeren
Vijf bergingsbedrijven uit de regio Amsterdam-Haarlem hebben twee rechtszaken aangespannen tegen de regiopolitie Kennemerland. De bergers eisen in kort geding dat de politie zich aan contracten houdt over de afvoer van autowrakken na een ongeval.
De zaken dienen morgen bij de rechtbank in Haarlem.
Het weghalen van autowrakken is al geruime tijd inzet van een ingewikkeld juridisch steekspel tussen de politie en diverse bergers. Het conflict leidde kortgeleden zelfs tot een arrestatie, toen een medewerker van een bergingsbedrijf het niet kon verkroppen dat er een klus naar een concurrent ging.
Vier van de vijf bergers daagden de regiopolitie Kennemerland afgelopen najaar ook al voor de rechter. Die bepaalde toen dat de politie zich aan een overeenkomst uit 1995 moet houden en de betrokken sleepbedrijven moet inschakelen als er een autowrak wordt afgevoerd.
De bergers zeggen dat de politie zich niet aan dit vonnis houdt en soms concurrerende bedrijven inschakelt. Ze claimen een schade van 279.000 euro, zo heeft hun raadsman A. Braakman bevestigd.
Een woordvoerder van de regiopolitie Kennemerland bestrijdt dat de politie zich niet aan het vonnis houdt. De politie is overigens wel in beroep gegaan tegen het vonnis. De verwachting is dat het gerechtshof in Amsterdam over een paar maanden met een beslissing komt.
Wat de zaak nog ingewikkelder maakt, is dat Nederlandse schadeverzekeraars een stichting in het leven hebben geroepen die contracten heeft afgesloten met bergingsbedrijven voor de afvoer van schadeauto’s van snelwegen. Een van die bedrijven heeft de regiopolitie Kennemerland nu ook voor de rechter gedaagd in een poging de politie te dwingen dat contract na te komen. De politie stelt in deze zaak geen partij te zijn, omdat de snelwegen in Nederland door Rijkswaterstaat worden beheerd.
Advocaat Braakman verwacht dat er in de loop van dit jaar duidelijkheid komt over de langslepende kwestie. Dan zal de Hoge Raad zich buigen over de vraag hoe de verhoudingen nu precies liggen.