Politiek

Rutte besluit dit weekeind over missie

DEN HAAG (ANP). Nog dit weekeinde valt er een besluit over het sturen van een bewapende missie, vermoedelijk onder VN-vlag, naar Oost-Oekraïne om het gebied te beveiligen waar vlucht MH17 aan zijn einde kwam. Minister-president Mark Rutte hield vrijdag in een Kamerdebat nog wel een slag om de arm.

25 July 2014 14:23Gewijzigd op 15 November 2020 12:05

De missie moet de onderzoekers gaan beschermen die op de rampplek zoeken naar stoffelijke resten, persoonlijke bezittingen en naar aanwijzingen over de toedracht van de crash. Nederland stuurt komende dagen 63 onderzoekers, onder wie 40 ongewapende en niet geüniformeerde marechaussees. Ze lopen „risico’s”, maar het kabinet probeert die zoveel mogelijk te beperken, zei Rutte.

Bij partijen in de Tweede Kamer leven zorgen over de beveiliging van de onderzoekers. „Het is niet in Nijkerk of Putten”, erkende Rutte. Maar met bewapening komen ze het gebied binnen, aldus de premier. Op de plek, waar pro-Russische rebellen de dienst uitmaken, hebben de strijdende partijen een „fragiel” staakt-het-vuren afgesproken.

Om langdurig en ongestoord aan de slag te kunnen in het rampgebied, werkt het kabinet achter de schermen aan een missie. Die zou nog „verre van zeker zijn”. Het hangt onder meer af van politieke omstandigheden, het volkenrechtelijk mandaat en de medewerking van Rusland en de separatisten. Maar Australië heeft al wel militairen en agenten naar Europa gestuurd voor de missie.

Over de invulling van de bewapende missie wilde Rutte niet ingaan. Hij wilde in een reactie op Louis Bontes (VNL) alleen kwijt dat het nog niet zeker is dat zo’n missie een „vergaand militair karakter” zal hebben. Bontes vroeg om de inzet van speciale eenheden om de onderzoekers te beschermen.

Mocht er door omstandigheden toch geen bewapende missie komen, dan zetten de tientallen onderzoekers gewoon hun werk voort op de rampplek. „We gaan altijd door”, benadrukte premier Rutte. Zijn „absolute prioriteit” blijft het terugbrengen van alle lichamen. Bij de crash kwamen 298 mensen om, onder wie 194 Nederlanders.

Voor de missie lijkt wel steun in de Kamer. „Ik ben voorzichtig positief”, zei Harry van Bommel van de SP die altijd zeer kritisch is over missies. Bijna alle partijen ondersteunden het gevoerde beleid tot dusver. Wel zijn er veel vragen. Onder meer over het feit dat de onderzoekers ook niet uit het gebied kunnen worden gehaald als het misgaat. De missie moet hiervoor een oplossing bieden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer