Motie tegen zending sterft vroege dood
DEN HAAG (ANP). Louis Bontes van Voor Nederland wilde in de Tweede Kamer een motie indienen om geen onbewapende mensen naar riskante gebieden te sturen, zoals nu de marechaussees naar het oosten van Oekraïne. Maar hij krijgt de 28 stemmen die hij minimaal nog nodig heeft om de motie alleen maar te kunnen indienen, niet eens bij elkaar. Het debat dat de Tweede Kamer vrijdagochtend hield over het drama met de vlucht van Malaysia Airlines, krijgt dus toch geen gevolg.
Het leek er aanvankelijk even op dat alle Kamerleden misschien van reces moeten terugkeren voor de stemming over de motie. Maar na een zogenoemde procedurevergadering zei Bontes dat die motie er niet meer inzit.
Voor het indienen van een motie wordt normaliter een zogenoemd Voortgezet Algemeen Overleg georganiseerd in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Daar wordt dan ook gestemd. Bij een plenaire vergadering van de Tweede Kamer zijn zo veel mogelijk Kamerleden betrokken. Bij een Algemeen Overleg, zoals vrijdagochtend, komen alleen de in het onderwerp gespecialiseerde Kamerleden.
Als het kabinet besluit tot een missie, hoeft de volledige Kamer niet terug te komen van reces. Formeel heeft het kabinet geen groen licht nodig van de Kamer, maar er wordt altijd wel instemming gezocht. Dat kan dan gebeuren in de Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken die deze week ook al sprak over de ramp.