Nederduitse Gereformeerde Kerk Zuid-Afrika weer lid van Wereldraad
De Nederduitse Gereformeerde Kerk (NG Kerk) in Zuid-Afrika is weer lid geworden van de Wereldraad van Kerken. In de jaren ’80 zegde de kerk haar lidmaatschap op in verband met de diepgaande meningsverschillen die er waren over de apartheid in Zuid-Afrika.
„Ek is jubelend verheug”, zegt synodepreses prof. Nelus Niemandt in het jongste nummer van de Kerkbode (het orgaan van de NG Kerk). Begin deze maand keurde de Wereldraad van Kerken het „aansoek” van de NG Kerk om weer lid te mogen worden goed.
Prof. Niemandt is van oordeel dat de NG Kerk een „goede bijdrage kan leveren aan de Wereldraad en dat de kerk ook van andere kerken kan leren.”
Het „herstel” van het lidmaatschap van de NG Kerk komt na een jarenlang proces, waarin de kerk de status van waarnemer had. In die tijd heeft de Wereldraad een „grondig onderzoek” naar de NG Kerk gedaan.
Dr. Olav Fykse Tveit, algemeen secretaris van de Wereldraad, ervaart het feit dat de Zuid-Afrikaanse kerk weer lid is geworden als een „bijzondere historische gebeurtenis” in zijn oecumenische loopbaan.
Inclusieve kerk
Ds. K. van den Broeke, preses van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), constateert op de website van de PKN dat de NG Kerk (Dutch Reformed Church), destijds de ‘blanke’ kerk van Zuid-Afrika, een „geheel andere kerk” is geworden. Ds. Van den Broeke: „In 1992 reeds beleed de Dutch Reformed Church schuld over de wijze waarop zij apartheid gesteund heeft in het verleden. Inmiddels is deze kerk een geheel andere kerk geworden, een inclusieve kerk, die er ook actief op gericht is om contacten met andere kerken te onderhouden en de eenheid in Christus te zoeken en te dienen. Bij de aanvraag om opnieuw lid te kunnen worden van de Wereldraad hoorde het dat er nogmaals diepe spijt uitgesproken werd over het verleden van apartheid.”
In 2012 verzoende de Nederduitse Gereformeerde Kerk zich met de voormalige Gereformeerde Kerken in Nederland, die in 2004 opgingen in de Protestantse Kerk in Nederland.