MH-17, een week van ramp tot rouw
EINDHOVEN (ANP). Een week geleden steeg een Boeing 777 van Malaysia Airlines op van Schiphol. Aan boord waren 298 mensen, die op vakantie of familiebezoek gingen of voor werk op reis waren. Na 2 uur kwam een bruut einde aan de vlucht. Boven Oekraïne werd het toestel uit de lucht geschoten. Een beknopt overzicht van een week vol rouw:
17 juli: Vlucht MH17 stijgt rond 12.00 uur op vanaf Schiphol. Het toestel vliegt over Duitsland, Polen en Oekraïne. Ongeveer 50 mijl voor de grens van Rusland en Oekraïne wordt het vliegtuig uit de lucht geschoten, mogelijk door de pro-Russische rebellen in het oosten van Oekraïne. Brokstukken komen neer in een groot gebied rond het dorp Hrabove.
18 juli: Nederland is in shock door het grote aantal slachtoffers uit eigen land. De intocht van de vierdaagse wordt versoberd, sporters spelen met een zwart embleem op het shirt en de feestelijke opening van de kermis in Tilburg gaat niet door. Premier Mark Rutte belooft niet te rusten tot de onderste steen boven is over de vliegramp.
19 juli: Er ontstaat ophef over de wanorde op de rampplek. Premier Rutte is woedend dat mensen er „lopen te rotzooien met de persoonlijke bezittingen van slachtoffers”. Ook worden lichamen weggehaald met vrachtwagens. Nederland staat intussen uitgebreid stil bij de ramp. Overal worden herdenkingshoekjes ingericht en condoleanceboeken getekend.
20 juli: Nederland besluit tot het inrichten van een coördinatiecentrum in Oekraïne en stuurt een vliegtuig met experts naar de stad Charkov. Omdat Nederland het zwaarst is getroffen, coördineert het de identificatie van de slachtoffers.
21 juli: Nederlandse forensische experts inspecteren in Oekraïne treinwagons met slachtoffers van de vliegramp. Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) oogst in New York wereldwijd lof met een emotionele speech voor de VN-Veiligheidsraad. De bewindsman zegt tot zijn sterfdag niet te zullen begrijpen dat het dagen moet duren om de lichamen terug te brengen naar Nederland.
22 juli: De trein met ongeveer 200 lichamen komt aan in Charkov. In Nederland besluiten banken tot het blokkeren van betaalpassen en creditcards van de slachtoffers, omdat mogelijk is geplunderd op de rampplek.
23 juli: Dag van nationale rouw. De eerste 40 lijkkisten worden van Charkov naar Eindhoven gevlogen. Ze komen rond 16.00 uur aan. Daarna volgt in het hele land een minuut stilte. Klokken luiden en molens staan in de rouwstand. In colonne gaan de rouwwagens van Eindhoven naar Hilversum. Langs de kant van de weg staan vele duizenden mensen.