Nederland in diepe rouw om slachtoffers
APELDOORN. Vlaggen hangen halfstok, klokken worden geluid en Nederland zwijgt een minuut. Woensdag is een dag van nationale rouw, om stil te staan bij de slachtoffers van de vliegramp vorige week in Oekraïne.
Het was voor het eerst sinds 1963 dat de nationale rouw werd afgekondigd; het laatst gebeurde dat na de moord op de Amerikaanse president Kennedy.
De keuze voor woensdag als dag om te rouwen heeft te maken met de terugkeer van de eerste lichamen van de slachtoffers van de ramp. Rond 16.00 uur zouden twee vliegtuigen met lichamen op vliegveld Eindhoven landen. Daar werden ze opgewacht door onder anderen nabestaanden, koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Rutte. Na de landing is overal in Nederland een minuut stilte gehouden.
Na een ceremonie werden de lichamen in een colonne en onder politiebegleiding vervoerd naar de Hilversumse Korporaal Van Oudheusdenkazerne. Daar vindt de komende weken de identificatie plaats.
Tijdens de minuut stilte lag op Schiphol het vliegverkeer stil. Ook het openbaar vervoer van onder meer de NS en Connexxion stond langs de weg. Een Kamerdebat over de ramp in Oekraïne dat rond 16.00 uur zou beginnen, werd uitgesteld.
Op de televisie en de radio was de nationale rouw ook duidelijk te merken. De publieke omroepen zonden geen amusement en reclame uit. Bovendien werd de landing van de vliegtuigen met de lichamen live uitgezonden. Ook de programmering van regionale zenders was sober.
Bij gebouwen van de rijksoverheid hingen de vlaggen halfstok, net zoals bij gemeenten, provincies en bij ambassades in het buitenland. Burgers hingen ook zelf hun vlag halfstok. Rotterdam liet de klokken van het stadhuis luiden. Datzelfde deden kerken op verschillende momenten van de dag. In Breda en Den Bosch waren bijeenkomsten om de slachtoffers te herdenken.