Binnenland

„We feesten door, maar rouwen wel degelijk”

UTRECHT (ANP). Feesten en festivals gingen afgelopen weekend gewoon door, ondanks de vliegtuigcrash van vorige week. „Maar dat wil niet zeggen dat het ons niet bezighoudt. Dat we niet rouwen. Want dat doen we wel. We gooien alleen niet het hele land plat”, zei rouwdeskundige Daan Westerink maandag. „Maar we leggen wel bloemen. Bij de huizen van de slachtoffers, bij een studentenvereniging die een lid verloren heeft, op Schiphol. De lopers van de Vierdaagse die met een rouwband gewandeld hebben en de vele steunbetuigingen op condoleanceregisters: allemaal uitingen van rouw.”

21 July 2014 16:48Gewijzigd op 15 November 2020 12:00

Westerink sluit niet uit dat er op een bepaald moment wel een groot ritueel of een grote bijeenkomst komt, die dan ook op tv wordt uitgezonden. „Daar is zeker behoefte aan. Maar eerst moeten de lichamen terugkomen. Dat is het allerbelangrijkste. Pas als de lichamen er zijn, kan de familie afscheid nemen. En er moet duidelijk worden wat er nou precies gebeurd is en wie dat gedaan heeft. Er zijn nu nog te veel losse eindjes. Mensen kunnen nog niet goed beginnen met rouwen.”

In de New York Times wordt maandag beschreven hoe Nederlanders afgelopen weekend gewoon gingen feesten, bijvoorbeeld op het Crazy Sexy Cool festival in Rotterdam, ondanks de vliegramp van donderdag. „In de Verenigde Staten denken ze natuurlijk meteen aan 9/11. Daarbij kwamen duizenden mensen om door een terroristische aanval. Mensen vragen zich wellicht af waarom wij, na een terroristische aanval, niet alles platleggen. Maar dat ligt niet zo in onze cultuur. Wij hangen niet zo snel de vuile was buiten, doen veel meer binnenskamers”, stelt Westerink.

Tegelijkertijd rouwen we ook openbaar, bijvoorbeeld door bloemen achter te laten en door verslagenheid te uiten op social media. „Je moet door het feesten heen kijken. De reactie kan ook later komen. We weten nog niet precies wat er gebeurd is. De volkswoede en het volksverdriet kunnen nog komen”, denkt Westerink.

Dat de koning besloten heeft het volk toe te spreken, vindt Westerink een mooi gebaar. „Het is erkenning voor de nabestaanden. Dit gaat verder dan de willekeurige dood van iemand, hoe erg dat ook is. 17 miljoen Nederlanders zijn hierdoor geraakt. Dit is een ramp van nationale omvang. Het is goed dat de koning, net als Rutte dat eerder al deed, daarbij stilstaat.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer