Buitenland
Cordaid op verzoeningstocht in Zuid-Sudan

DEN HAAG (ANP). Naast noodhulp investeert de ontwikkelingsorganisatie Cordaid in Zuid-Sudan ook in verzoeningsprojecten. „Landelijk kan het overleg tussen de strijdende partijen muurvast zitten, dat betekent niet dat het overal in het land kommer en kwel is. Lokaal en regionaal bereiken we wel dat partijen met elkaar in gesprek zijn”, vertelt Cordaid-directeur Simone Filippini.

Zij vertrekt zondag voor een bezoek aan het door oorlog verscheurde land, dat in juli 2011 onafhankelijk werd. In december vorig jaar brak daar een bloedig conflict uit tussen militanten van de stammen Dinka en Nuer. Er vielen tot nu toe al duizenden doden en er zijn inmiddels meer dan 1,8 miljoen mensen op de vlucht. Voor 4 miljoen mensen is er een urgent tekort aan voedsel en schoon drinkwater.

Cordaid investeert al sinds haar bestaan in vredesopbouw in conflictgebieden. Door het bieden van noodhulp ontstaat er bij de bevolking ook vertrouwen in de ontwikkelingsorganisatie en de lokale partners om die duurzame hulp aan te nemen. Bovendien is Cordaid van huis uit een katholieke organisatie, waardoor het in het overwegend christelijke Zuid-Sudan makkelijker is om partijen aan tafel te krijgen.

„De positie van de kerk is in het land nog heel erg belangrijk. Die kun je dan ook strategisch inzetten”, licht Fréderique van Drumpt toe, programmamanager security en justice bij Cordaid. De hulporganisatie probeert burgers vooral weerbaarder te maken, om zo zaken die hen aangaan bespreekbaar te maken bij partijen als het leger, de politie, lokaal bestuur of tegengestelde burgerpartijen. „Op nationaal niveau kan het overleg dan zijn gestaakt, maar op lokaal niveau worden mensen wel weerbaarder”, aldus Van Drumpt.

De problemen die nu spelen bij burgers gaan onder meer over de verdeling van land en vrouwenrechten. Om die problemen aan te pakken worden informele structuren gebruikt om tot oplossingen te komen. Soms is het ook heel praktische zaken en wordt er dagbesteding voor jongeren gezocht, zodat ze minder snel kiezen voor aansluiting bij rebellengroepen en criminele bendes. En daar wordt volgens Cordaid ook resultaat mee bereikt.

„Zo zijn er in het westen van Zuid-Sudan wel spanningen, maar kiezen partijen er vooralsnog niet voor om de wapens op te pakken, maar om met elkaar te praten: burgers, politie en het leger”, zegt Van Drumpt. „De respons op het geweld in het land is mede door die gesprekken minder dan voorheen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer