Binnenland

Operatie Market Garden stokte bij Arnhem

NIJMEGEN (ANP). Voor een deel van Nederland hield de Tweede Wereldoorlog op in de nazomer van 1944. De geallieerden zetten de operatie Market Garden in met de landingen op de stranden van Normandië (Frankrijk) op 6 juni en vochten zich een weg naar het noorden. Een massale dropping van parachutisten boven Nederland (Market), ondersteund door grondtroepen vanuit België (Garden) op 17 september moest de bevrijding van Nederland inluiden, maar de opmars stokte bij Arnhem. De rest van Nederland moest nog tot het voorjaar van 1945 wachten op de bevrijding en maakte nog een hongerwinter mee.

21 July 2014 07:19Gewijzigd op 15 November 2020 12:00

Wie deden er mee aan Market Garden?

De Amerikaanse 101ste Luchtlandingsdivisie Screaming Eagles moest de bruggen tussen Eindhoven en Veghel veroveren. De Amerikaanse 82nd Luchtlandingsdivisie All-American landde bij Groesbeek om de bruggen tussen Grave en Nijmegen te veroveren. De Britse 1e Luchtlandingsdivisie sprong bij Ede om de bruggen over de Rijn bij Arnhem in te nemen, ondersteund door de Poolse 1e Onafhankelijke Parachutistenbrigade.

Wat was de opzet?

De geallieerden wilden alle bruggen over Maas, Waal, Rijn en IJssel in handen krijgen en doorstoten naar het IJsselmeer. Daarmee zouden ze een doorgang forceren naar het Duitse Ruhrgebied en de Duitse bezetters in het westen van het land isoleren.

Wat ging er mis?

De Amerikanen stuitten op felle tegenstand bij de Waalbrug in Nijmegen en hadden daardoor, anders dan voorzien, dagen nodig om die belangrijke brug in handen te krijgen. Daardoor moesten de Britten en Polen bij Arnhem lang wachten op ondersteuning vanuit het zuiden. Zij liepen ook tegen onverwacht sterk Duits verzet aan en kwamen zonder munitie, eten en drinken te zitten. Op 21 september moesten zij de Rijnbrug, die later naar de Britse generaal John Frost is genoemd, uit handen geven.

Wat gebeurde er daarna?

De Arnhemse bevolking moest evacueren uit de kapotgeschoten stad. Nijmegen werd frontstad. De Duitsers kwamen rond de kerstdagen met het Ardennenoffensief waar de geallieerden alle aandacht aan moesten geven. Pas in februari 1945 kwam de bevrijding van Nederland weer op gang, toen de geallieerden vanuit het bevrijde gebied bij Nijmegen oprukten over de Duitse grens (operatie Veritable).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer