Binnenland

Zuid-Nederland speelt slagveld WO II na

ARNHEM/NIJMEGEN (ANP). Een deel van Nederland is in september in de ban van de bevrijding van Nederland. Voor het grootste deel van het land eindigde de Tweede Wereldoorlog in 1945, maar het zuiden tot en met Nijmegen was in september 1944 al bevrijd. De geallieerde bevrijdingsoperatie Market Garden is precies 70 jaar geleden en wordt grootschalig herdacht. Op tal van plekken worden de septemberdagen van ’44 nagespeeld, compleet met originele voertuigen, vliegtuigen, uniformen en kampementen.

21 July 2014 07:18Gewijzigd op 15 November 2020 12:00

„De strijd van die dagen heeft ons lessen geleerd die voor altijd hun waarde hebben”, zegt burgemeester Herman Kaiser van Arnhem. „We moeten trots zijn op onze democratie en dankbaar voor onze vrijheden.” „De groep veteranen die de strijd aan den lijve heeft ondervonden wordt steeds kleiner, de helden van weleer zijn op hoge leeftijd”, voegt burgemeester Cees van der Knaap van Ede daaraan toe. Het is nog niet precies bekend hoeveel veteranen uit Groot-Brittannië, Amerika, Canada en Polen in september in Nederland zullen zijn, maar dat er nog steeds een aantal strijders van toen zal komen, staat vast.

Naast heel veel plechtigheden en tentoonstellingen is er een aantal hoogtepunten in de herdenkingsdagen. In de Brabantse gemeente Veghel wordt een groot geallieerd legerkamp nagebouwd, dat een week lang een soort ‘levend openluchtmuseum’ is. De Koninklijke Landmacht speelt samen met militairen van de 82nd Airborne Division uit de VS de legendarische Waaloversteek bij Nijmegen na. De Amerikaanse bevrijders staken de rivier in canvas bootjes over onder zwaar vuur van de Duitsers. Daarbij kwamen 48 mannen om. Op 21 september wordt dit waagstuk met licht- en geluidseffecten zo echt mogelijk nagebootst.

In Arnhem beleeft de Bridge to the Future Experience de première. Op de John Frostbrug, die de bevrijders in 1944 niet in handen konden krijgen, wordt op 19 september een ‘multimediaal spektakel’ opgevoerd. Vanaf de brug en vanaf de Rijn beleven toeschouwers hoe het er in 1944 aan toe ging, belooft de gemeente. „Een nieuwe vorm van herdenken en een verbinding naar de toekomst.” In de Stadswinkel in Ede tekent beeldend kunstenaar Benjamin Koops een cirkelvormig panorama van 10 meter lengte van de paradropping op de Ginkelse Heide. Die grootste luchtlanding uit 1944 wordt op 20 september op de hei nagespeeld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer