„Geen soldaat in handen Hamas”; dertien militairen Israël gedood in Gaza
NEW YORK. Er klopt niets van de bewering dat een Israëlische militair is ontvoerd door Hamas. Dat zei de Israëlische VN-ambassadeur Ron Prosor zondag (lokale tijd) in New York. Zondag was de bloedigste dag sinds het begin van het offensief in Gaza.
„Er is geen ontvoerde Israëlische soldaat. Die geruchten zijn onwaar”, zei Prosor tegen journalisten. De gewapende tak van Palestijnse Hamas had zondag beweerd „een zionistische soldaat” gevangen te hebben genomen in de Gazastrook.
Bloedigste dag
Bij nieuwe aanvallen van Israël in de Gazastrook zijn zondag tientallen Palestijnen en 13 Israëlische militairen om het leven gekomen. Onder hen zouden twee hooggeplaatste miltairen zijn van de meest vooraanstaande infanterie-eenheden van het land.
Op de bloedigste dag sinds het begin van het offensief hield een wapenstilstand voor humanitaire hulp nog geen uur stand, terwijl Israël nogmaals aangaf alles te zullen doen om de raketaanvallen vanuit Gaza te stoppen.
Israël bestookte zondag onder meer de wijk Shejaia in het oosten van Gaza-stad. Daardoor kwamen volgens de Palestijnse autoriteiten 62 Palestijnen om het leven, onder wie 17 kinderen, en raakten circa 400 inwoners gewond. Elders in de Gazastrook waren volgens hulpverleners nog eens ruim 20 doden te betreuren.
Shejaia is volgens het Israëlische leger „een bolwerk van terroristen”, waar Hamas wapens maakt en raketten afvuurt op Israël. Ook zouden er ongeveer tien tunnels vanuit de wijk naar Israëlisch grondgebied lopen, die worden gebruikt voor aanslagen.
Menselijk schild
De Arabische Liga beschuldigde Israël zondag van oorlogsmisdaden, terwijl Israël stelt dat de burgerslachtoffers juist aan Hamas te wijten zijn. Hamas heeft zijn raketten volgens het leger met opzet in een dichtbevolkt gebied geplaatst, zodat burgers als menselijk schild kunnen worden gebruikt. Israël heeft naar eigen zeggen de inwoners van de wijk gewaarschuwd om te vertrekken, maar Hamas zou hun hebben opgedragen te blijven.
Grondoffensief uitgebreid
Ondertussen maakte Israël bekend dat het grondoffensief in de Gazastrook wordt uitgebreid. Daarbij worden nog meer militairen ingezet om de raketarsenalen en smokkeltunnels van Hamas zo veel mogelijk te vernietigen.
Kerry
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, stelde zondag dat Israël het recht heeft om zich tegen de aanhoudende raketaanvallen te verdedigen. Hamas moet volgens hem inzien dat het tijd is om de wapens neer te leggen.
Kerry vertrekt maandag naar Caïro voor een serie bijeenkomsten over de situatie in de Gazastrook. Kerry schaart zich achter Egyptische pogingen om tot een wapenstilstand tussen Israël en de Palestijnen te komen, liet het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten.
Volgens een woordvoerster van het departement van Kerry vinden de Verenigde Staten dat er zo snel mogelijk een staakt-het-vuren moet komen. Daarbij zou de wapenstilstand die Israël en de Palestijnen in november 2012 overeenkwamen als uitgangspunt moeten dienen. Kerry „steunt het Egyptische initiatief dat is gericht op die uitkomst”, aldus het ministerie.
De VS zouden zich ernstig zorgen maken over „het risico op verdere escalatie en het verlies van meer onschuldige levens”.
Dodental
Sinds het begin van het Israëlische offensief op 8 juli kwamen al ruim 430 Palestijnen om het leven. Daarnaast sneuvelden in totaal 18 Israëlische militairen.
Protest in Amsterdam
In Amsterdam protesteerden zondag duizenden mensen tegen het geweld van Israël. Die demonstratie verliep volgens de politie zonder problemen. Eerder in het weekeinde liepen vergelijkbare demonstraties in Brussel en Parijs uit de hand.
Grote zorgen VS
Naar buiten toe staan de Verenigde Staten vierkant achter het recht van Israël om zich te verdedigen tegen de raketaanvallen van Hamas, maar achter de schermen nemen de zorgen over de grote aantallen burgerslachtoffers in de Gazastrook toe. Dat bleek zondag uit opmerkingen van minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, die zonder dat hij het doorhad werden opgenomen.
Voorafgaand aan een interview met tv-zender Fox sprak Kerry sarcastisch over de „precisie-operatie” van het Israëlische leger, waarbij in de afgelopen weken al ruim 400 Palestijnen, merendeels burgers, om het leven zijn gekomen. „Wat een geweldige precisie-operatie, wat een geweldige precisie-operatie”, sneerde Kerry.
Spoedzitting VN-Veiligheidsraad over Gaza
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties kwam zondag (Amerikaanse tijd) in spoedzitting bijeen over het geweld in de Palestijnse Gazastrook. Jordanië had om de bijeenkomst gevraagd na twee weken van gevechten tussen Israël en Hamas.
VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon sprak van een „gruwelijke daad” en riep op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren.
Obama zeer bezorgd
De Amerikaanse president Barack Obama heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zondag laten weten zeer bezorgd te zijn over het groeiende aantal slachtoffers in de Gazastrook. Dat meldde het Witte Huis naar aanleiding van telefonisch overleg tussen beide staatshoofden.
Obama veroordeelde in zijn tweede telefoongesprek met Netanyahu in drie dagen nogmaals de raketaanvallen van Hamas tegen Israël. Hij herhaalde ook dat Israël zich mag verdedigen tegen die aanvallen. Eerder op de dag zei zijn minister van Buitenlandse Zaken John Kerry hetzelfde in een tv-interview.
„130.000 inwoners Gazastrook op de vlucht”
Ongeveer 130.000 van de 1,7 miljoen inwoners van de Gazastrook zijn sinds het begin van het Israëlische offensief tegen het Palestijnse gebied op de vlucht geslagen. Dat heeft het Palestijnse Centrum voor de Mensenrechten (PCHR) zondag laten weten. Het centrum verwacht dat de komende dagen nog meer mensen uit hun woning zullen vluchten.
Vooral uit de grensgebieden met Israël zijn veel mensen op de vlucht geslagen. Volgens de Verenigde Naties hebben 63.000 ontheemden hun toevlucht gezocht in gebouwen van de VN-organisatie Unwra.
‘Rustig’ verloop pro-Gaza-demonstratie
De pro-Gaza-demonstratie in Amsterdam zondag is op enkele incidenten na rustig verlopen. De politie heeft vier mensen aangehouden. Dat heeft de politie zondag gemeld.
Een groep van duizenden betogers tegen het geweld van Israël hielden zondagmiddag een protestmars door de straten van Amsterdam. De groep verzamelde zich rond 15.00 uur op het Museumplein en vertrok anderhalf uur later. De mars eindigde rond 18.30 uur weer op het Museumplein. Een kleinere groep betogers trok daarvandaan naar het Amerikaanse consulaat om een tijdje te protesteren. Dat gebeurde onder toeziend oog van de ME. Een demonstrant werd daar aangehouden wegens bedreiging.
Tijdens de mars scandeerden de betogers „free Palestine” en „wij zijn Palestijnen”. Enkelen hielden een spandoek vast met daarop de Palestijnse vlag en de tekst „Luid de noodklok stop de oorlog”. Ook waren borden en spandoeken te zien met teksten als „Stop the war in Gaza” en „Vrijheid voor Palestina”.
De organisator van de demonstratie had voorafgaand aan de mars het publiek ertoe opgeroepen om er „als eenheid” te staan, ongeacht religie of afkomst. „We voelen allemaal verdriet. Wij staan hier voor de mensenrechten. Wij zijn het zat, het verdriet, de vernedering.”
De politie heeft geen spandoeken of borden ingenomen. Bij een vorige demonstratie liepen er mensen rond met borden of vlaggen met nazisymbolen. De gemeente Amsterdam had van tevoren al laten weten zulke uitingen niet te zullen tolereren. Zondag werd iemand aangehouden voor het brengen van de Hitlergroet. Een ander werd gearresteerd voor het verbranden van een Israelische vlag.
Premier Turkije: Israël barbaarser dan Hitler
De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft zich in ongekend felle bewoordingen uitgelaten over het Israëlische optreden in de Gazastrook. „Zij die Hitler dag en nacht veroordelen zijn Hitler voorbijgestreefd in barbaarsheid”, hield Erdogan zijn aanhangers voor tijdens een speech in de stad Ordu.
De relatie tussen de landen staat de laatste tijd weer zwaar onder druk. Israël adviseert burgers voorlopig niet naar Turkije te reizen, nu daar hevig wordt geprotesteerd tegen het grondoffensief in Gaza. Erdogan benadrukte dat hij niet oproept tot aanvallen op Turkse Joden. „Zij zijn burgers van dit land”, aldus de premier.
Israël waarschuwt buitenlandse journalisten
De Israëlische regering heeft zaterdag buitenlandse journalisten in de Palestijnse Gazastrook gewaarschuwd. Israël zegt niet verantwoordelijk te zijn voor de veiligheid van de verslaggevers die in de Gazastrook verslag doen van het geweld.
„Gaza en omgeving zijn een slagveld. Het verslag doen van de vijandelijkheden stelt journalisten bloot aan levensgevaar”, aldus de verklaring. „Israël is niet verantwoordelijk voor verwondingen of schade”.