Ex-moslim Hashim evangeliseert nu in Frankrijk
De Franse evangelist E. M. Hashim is in Marokko geboren. Als kleine jongen sliep hij op zijn rechterzijde, „omdat Mohammed ook altijd zo sliep” – zo hadden zijn strengislamitische ouders hem geleerd de profeet in alles na te volgen. Hashim, inmiddels volwassen, slaapt nog steeds op zijn rechterzij, maar niet om daarmee een volgeling van Mohammed te zijn.
Hashim volgt Jezus Christus, met alle gevolgen van dien. Daarom mag er bijvoorbeeld geen foto van hem in de krant en moet zijn naam enigszins veranderd worden, om gemakkelijk terugvinden via Google te voorkomen. Sinds een Belgische krant over hem schreef, wordt de ex-moslim door Belgische jihadisten bedreigd. Hij is niet bang, maar wel voorzichtig.
Hashim werd door zijn vader, een Koranleraar, uitstekend onderwezen in de islam. Zijn oudere broer, die voor studie naar Frankrijk was vertrokken, werd christen. Van hem hoorde Hashim voor het eerst over het christelijk geloof. Hashim was woedend en haatte zijn broer. „Terwijl ik zo haatdragend was, ging mijn broer voor mij bidden.”
Zijn broer gaf hem ook een Nieuwe Testament in het Arabisch. Toen hij ontdekte dat het de christelijke Bijbel was, begon hij gretig te lezen, „alleen om de fouten erin te ontdekken, zodat ik mijn broer daarmee om de oren kon slaan.”
Via e-mails liet zijn broer hem weten dat hij en zijn christelijke vrienden voor Hashim baden. Ontdaan door voor hem onbegrijpelijke liefde en geraakt door de liefde van Jezus Christus voor zondaren zoals hij daarover kon lezen in de vier evangeliën, kwam Hashim in tweestrijd terecht. Eens bad hij: „Heere, Jezus Christus, als U werkelijk de Redder bent, help mij dan, kom in mijn leven en geef mij vrede”, en meteen daarna: „Allah, als u de ware God bent, vergeef dan mijn twijfels en toon dat u de ware God bent, dan zal ik verder een goede moslim zijn.”
Hashim: „Die nacht daalde de vrede van Jezus Christus vanuit Zijn vergevende liefde zo krachtig in mij. Ik kon niet anders dan mij geheel aan Hem overgeven.” Zijn verloofde verbrak de relatie. Zijn ouders waren woedend, noemden hem een „verrader” en wilden geen contact meer.
Theologie
Hashim ging naar Frankrijk en verkreeg na de afronding van zijn studie in de robottechniek de ingenieurstitel. Hij vertrok naar Engeland, waar hij theologie ging studeren. Al tijdens die studie begon hij met moslims te spreken over het Evangelie. Nog in Engeland werd hij oprichter van de Word of Hope Ministries, een organisatie voor evangelisatie onder moslims.
Terug in Frankrijk werd een soortgelijke (Franstalige) website opgericht: Voix des Prophètes. Momenteel woont Hashim „ergens in Frankrijk.” Behalve voorganger van een christelijke gemeente is hij –vooral– evangelist onder moslims. Via gesprekken, voordrachten en met name ook via zijn websites probeert hij moslims naar Jezus Christus, de Zoon van God, te leiden. Zijn kennis van de Koran, het Arabisch en de islamitische traditie, en bovenal zijn eigen ervaring in de ommekeer van moslim naar christen, komen hem hierbij bijzonder goed van pas.
U werkt veel met vragen en antwoorden. Het lijkt erop dat u al die vragen zelf doorworstelde?
„Ja, ik ken de worstelingen van moslims van binnenuit. Ik was bijvoorbeeld verschrikkelijk bang voor de dood en het oordeel. Allah is rechter, maar je weet nooit precies het aantal goede werken dat vereist is. Al dit soort vragen –over het paradijs, over het zondegevoel, over het zoonschap van Jezus enzovoort– heb ik beantwoord en ook gebundeld in mijn boeken, zoals ”Your Questions Answered: a reply to Muslim friends”. En op onze websites staan boodschappen in allerlei talen voor moslims.”
Bent u niet wat al te rigoureus in uw reactie als moslims zeggen dat de christelijke Bijbel is vervalst?
„Inderdaad, deze vraag behandel ik nogal fel. Komt een moslim met dat vervalsingverhaal, dan antwoord ik: „Dat is godslasterlijk! In feite beschuldig je God van bedriegerij. Het Oude en het Nieuwe Testament zijn goddelijke openbaring. Zou de Bijbel zijn vervalst, dan is God niet almachtig, want Hij is blijkbaar niet eens in staat Zijn eigen Woord te bewaren. Zoiets te denken is blasfemisch!” Vaak is dit antwoord al afdoende en effectief. In mijn boek ”Is de Bijbel vervalst?”, dat in het Engels en in het Frans verscheen, behandel ik al die vragen.”
Moeten moslims die christen worden dat openlijk doen of kunnen zij Jezus volgen en (enigszins) moslim blijven?
„Behalve in extreem islamitische landen zou ik moslims toch aanraden openlijk toe te treden tot de christelijke gemeente, door de doop. Ik besef dat dit moeilijkheden kan opleveren. Ooit maakte ik mee dat een bekeerde moslim werd geweigerd door een gemeente die problemen wilde voorkomen uit angst voor represailles van moslimfundamentalisten. Dat is intriest.”
Zijn de Fransen in toenemende mate anti-Marokkaans? En: weet u van anti-Marokkaanse sentimenten in Nederland?
„Ach, voor mij zijn de ideeën van Marine Le Pen zo waardeloos dat ik het de moeite niet waard vind die te bestrijden. De opmars van het extreem rechtse Front National verontrust mij niet. Wat mij wel verontrust, is de reactie van christenen. Dat geldt ook voor Nederland. Die partij met dat anti-Marokkaanse geluid is een testcase voor Nederlandse christenen. Het is een veeg teken als zowel in Frankrijk als in Nederland christenen voor dergelijke partijen sympathie hebben. Dat vind ik zorgelijk.”
Wat is uw advies aan hen?
„Ga met moslims in gesprek en wees niet bang hen te benaderen. Moslims zelf spreken vrijmoedig over hun geloof, en zij verwachten van christenen dat die hetzelfde doen. Moslim hebben veel respect voor heilige boeken. Toon respect voor de Koran, maar geef vanuit je christelijke Bijbel vrij je meningen weer. En wees vooral niet bang voor fundamentalisten, want –zo is mijn ervaring– met fundamentalistische moslims kun je vaak de beste gesprekken hebben over de Bijbel.”
www.word-of-hope.net www.voix-des-prophetes.org www.jesus-islam.fr
Lees ook: Colloque Biblique Francophone: oudtestamentische middelaars brengen alleen tijdelijke verlossing
De naam E. M. Hashim is iets veranderd: na een publicatie in een Belgische krant werd hij bedreigd door Belgische jihadisten.