Economie

Ziekteverzuim door stress fors gestegen

UTRECHT (ANP). Het ziekteverzuim door stress neemt fors toe. Van de 4,6 miljoen verzuimdagen die ArboNed in de eerste helft van 2014 registreerde, had 10 procent te maken met stress. Dat is acht keer zoveel dan in 2009. Dit blijkt uit een donderdag gepubliceerde analyse van ArboNed gebaseerd op gegevens van ruim 1,1 miljoen werknemers.

17 July 2014 13:32Gewijzigd op 15 November 2020 11:57

„ArboNed signaleerde in 2013 ook al een toename van verzuim door stress, maar nog nooit veroorzaakten stressklachten zoveel verzuim als in de eerste helft van dit jaar. Vooral in de sectoren onderwijs en zorg, maar ook bij ICT en financiële instellingen”, zegt Corné Roelen, bedrijfsarts en epidemioloog bij ArboNed.

Omgerekend in kosten betekent het dat Nederland in de eerste helft van 2014 bijna 800 miljoen euro heeft betaald aan verzuim door stress. En daarin zijn de kosten van behandeling niet eens meegerekend.

Het gemiddelde ziekteverzuim in de eerste helft van dit jaar kwam uit op 3,8 procent en is gelijk aan een jaar eerder. De gemiddelde verzuimduur is toegenomen van 24 dagen in 2013 naar 26 dagen nu. Stressgerelateerd verzuim is daarbij het meest opvallend.

Toch heeft de toename van stress niet altijd met het werk te maken, signaleert Roelen. „In 2014 was verzuim door werkstress slechts drie maal zo hoog als vijf jaar geleden. Het probleem zit veel meer in de combinatie van werk en privé”, zegt hij.

Als bedrijfsarts merkt Roelen dat mensen de zorg voor kinderen of mantelzorg steeds moeilijker kunnen combineren met werk. Daar komt bij dat er ook steeds meer mensen zijn die moeite hebben de eindjes financieel aan elkaar te knopen. „Dat zijn bronnen van stress die maken dat mensen hun werk moeilijker kunnen volhouden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer