Buitenland

Onenigheid Egypte en Hamas belangrijk obstakel

JERUZALEM. Israël en Hamas zijn woensdag akkoord gegaan met een VN-voorstel om tussen 10.00 en 15.00 uur (9.00 en 14.00 uur Nederlandse tijd) donderdag een humanitair staakt-het-vuren in acht te nemen.

Alfred Muller
17 July 2014 11:34Gewijzigd op 15 November 2020 11:57
Michael Oren. beeld Wikimedia
Michael Oren. beeld Wikimedia

Israël liet woensdagavond echter weten onmiddellijk terug te zullen schieten als Hamas of andere radicaalislamitische groepen doorgaan met het afvuren van raketten op Israël. De wapenstilstand is voorgesteld door de Nederlandse VN-gezant Robert Serry.

Dinsdag nam Israël al voor zes uur een eenzijdig staakt-het-vuren in acht. Hamas bleef Israël destijds echter bestoken met projectielen.

Een Israëlische delegatie zou donderdagmorgen naar de Egyptische hoofdstad Caïro vertrekken om deel te nemen aan besprekingen onder leiding van Egypte over een langer staakt-het-vuren.

De Palestijnse president Mahmud Abbas was woensdag al in Caïro om te praten over een bestand. Ook Tony Blair, afgezant van het Midden-Oostenkwartet (de EU, VS, VN en Rusland), schoof aan.

Abbas sprak met afgevaardigden van Hamas, Egypte, Qatar en Turkije, aldus The Jerusalem Post vanmorgen. Ook vertegenwoordigers van Tunesië en Frankrijk zouden bij de onderhandelingen betrokken zijn.

Het belangrijkste obstakel om tot een bestand te komen, zijn meningsverschillen tussen Egypte en Hamas. Hamas wil dat Egypte de grens tussen Egypte en de Gaza­strook bij Rafah weer openstelt. Een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde woensdag dat Egypte de grens alleen wil openen als veiligheidsfunctionarissen van Abbas die gaan bemannen. Hamas echter verwerpt dit idee. De beweging is gefrustreerd omdat het niet meer mogelijk is via de grens van Egypte te smokkelen.

De verhoudingen tussen Hamas en Egypte zijn slecht, die tussen Israël en Egypte goed. Hamas wil daarom graag dat Turkije en Qatar optreden als bemiddelaars, maar deze landen hebben weer geen goede contacten met Israël. Turkije en Qatar kunnen wel bemiddelen tussen Hamas en Egypte.

Israël eist voor een staakt-het-vuren een volledig einde aan de beschietingen vanuit de Gaza­strook. De Israëlische premier Netanyahu zei woensdag tijdens een persconferentie met de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Federica Mogherini, dat Israël een oplossing wil waarbij het rakettenarsenaal en het tunnelstelsel van Hamas dat dient om Israël aan te vallen, worden ontmanteld.

De eisen die Hamas stelt om de gevechten te beëindigen, stuiten op tegenstand. Hamas wil de vrijlating van activisten die Israël de afgelopen weken arresteerde na de ontvoering van drie Israëlische jongens en de opening van grensovergangen. Het is echter wel mogelijk dat deze eisen later ter sprake komen in onderhandelingen.

Eerder deze week liet Michael Oren, de vroegere Israëlische ambassadeur in Washington, zich vol lof uit over het feit dat Netanyahu het staakt-het-vuren dinsdag accepteerde. Netanyahu verwierp daarmee de druk van de rechterflank in de coalitie en zijn partij om veel harder op te treden. „Hij werkte in stilte en drukte Hamas zo in een hoek”, analyseerde Oren.

Het is volgens Oren misschien ook mogelijk te voorkomen dat Abbas via de VN eenzijdig een Palestijnse staat uitroept. In plaats daarvan kan er een regeling worden getroffen waarbij de vredesbesprekingen worden hervat.

Het Israëlische leger liet donderdagmorgen intussen weten een aanval van militanten uit de Gaza­strook te hebben afgeslagen die via een tunnel Israël waren binnengedrongen. Dertien strijders van Hamas zouden via de tunnel zijn uitgekomen bij Sufa, in het zuiden van Israël.

Onder de Palestijnen zou zeker één dode zijn gevallen doordat Israëlische vliegtuigen de aanvallers bombardeerden. Aan Israëlische kant zijn er geen doden of gewonden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer