Kerk & religie

Denktank Brits ministerie: Religie ook komende decennia belangrijk

Religie blijft „waarschijnlijk” ook de komende decennia een belangrijk onderdeel van de identiteit van mensen. Dat valt te lezen in de vijfde editie van het rapport ”Global Strategic Trends” (GST5) van het Britse ministerie van Defensie. China vormt „rond 2045” het thuisland van de grootste moslim- en christelijke populatie ter wereld, verwachten de opstellers.

Redactie kerk
16 July 2014 20:43Gewijzigd op 15 November 2020 11:56
In 2045 zal China het thuiisland zijn van de grootste moslim- en christenpopulaties ter wereld, aldus een denktank van het Britse ministerie van Defensie. Foto: (verwoeste) kerk bij Wenzhou. Beeld AFP
In 2045 zal China het thuiisland zijn van de grootste moslim- en christenpopulaties ter wereld, aldus een denktank van het Britse ministerie van Defensie. Foto: (verwoeste) kerk bij Wenzhou. Beeld AFP

Het rapport, dat ditmaal vooruitblikt tot 2045, is opgesteld door het Development, Concepts and Doctrine Centre (DCDC), een denktank van het ministerie.

Enerzijds is er het evangelicale christendom, dat in Latijns-Amerika, Azië en Afrika ook de komende tientallen jaren nog aan populariteit zal winnen, aldus de studie ”Global Strategic Trends out to 2045”. Aan de andere kant is er de islam, die een nog belangrijker rol zal gaan spelen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Politiek assertief

„Sommige religies zullen waarschijnlijk in toenemende mate politiek assertief worden”, stelt de Britse denktank. Deze ontwikkeling zal „bijna zeker” worden bevorderd door de globalisatie en ontwikkelingen op het terrein van de communicatietechnologie, die religieuze groepen in staat stelt een „veel groter publiek –ook in diasporagemeenschappen– te bereiken dan eerder mogelijk was.”

China

Sommige regeringen zullen te maken krijgen met „nieuwe uitdagingen” door religieuze groeperingen, aldus het rapport, dat overigens geen poging wil zijn de toekomst te voorspellen, „dat kan niet.” „Maar, bijvoorbeeld: rond 2045 zal China het thuisland zijn van de grootste moslim- en christenpopulatie ter wereld. Dit zal waarschijnlijk invloed hebben op de binnenlandse politiek en opstelling van China ten opzichte van de wereld – deze twee geloofsgemeenschappen hebben ook hun doelen en wensen godsdienstvrijheid. En als religie zo fundamenteel is voor de identiteit van veel mensen, zullen spanningen tussen diverse groepen toenemen op het moment dat de verschillen groter zijn.

Ideologie

Volgens de auteurs van GST5 is er weinig reden om te veronderstellen dat „ideologieën” die even invloedrijk zijn als het communisme en het facisme in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw momenteel bezig zijn met een opmars. Tegelijk is het wel zo dat „ideologie waarschijnlijk een belangrijk onderdeel blijft van de identiteit van veel mensen. Mogelijk is de wens van sommigen om alle informatie vrij toegankelijk te maken een voorbeeld van een opkomende ideologie.”

Overigens beslaat het thema ”Religie en ideologie” maar één paragraaf(je) –op bladzijde 87 en 88– in het honderd bladzijden tellende rapport.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer