Saakasjvili wil bezit Sjevardnadze aanpakken
De nieuwgekozen Georgische president Michail Saakasjvili heeft maandag stappen aangekondigd tegen de familie van zijn voorganger, Eduard Sjevardnadze, die zich volgens hem heeft verrijkt ten koste van de Georgische bevolking.
Saakasjvili erkent dat aan zijn voorganger garanties voor zijn persoonlijke veiligheid zijn gegeven, maar hij wijst erop dat die garanties niet voor Sjevardnadzes bezit gelden. „Ik heb Sjevardnadze nooit beloofd dat wij de tegoeden die hij zich onrechtmatig heeft toegeëigend niet zouden afpakken. Ik heb hem zijn fysieke veiligheid beloofd”, aldus de 36-jarige Saakasjvili in een interview met het persbureau Associated Press in het Krtsanisi-paleis.
Saakasjvili kondigde aan dat hij na de ambtsaanvaarding op 25 januari -de verjaardag van Sjevardnadze- onmiddellijk drastische wettelijke maatregelen zal voorstellen om de corruptie uit te bannen. Hij zegt dat veel buitenlandse hulp en staatstegoeden in verkeerde handen zijn gevallen, waardoor het arme land zwaar is gedupeerd. De nieuwe president onderkent dat de oude machthebbers zich mogelijk tegen verandering zullen verzetten en zullen proberen terug te slaan. Georgië heeft een traditie van politiek geweld en Sjevardnadze was tweemaal het doelwit van een aanslag. „Wij hebben dat risico aanvaard toen wij ons kandidaat stelden voor het ambt.”
Saakasjvili zei verder zich ervan bewust te zijn dat de bevolking grote verwachtingen koestert van de nieuwe machthebbers, die waarschijnlijk niet alle kunnen worden vervuld. „Maar ik weet ook dat het onmogelijk is het zo slecht te doen als in het verleden.”
Over veronderstelde steun van de Verenigde Staten voor zijn campagne merkte hij op dat Washington nooit enige politieke rol heeft vervuld. „Zij hielden een veilige afstand van de oppositie.”
Saakasjvili is westers gericht, een oriëntatie die zou kunnen leiden tot wrijving met Moskou. De betrekkingen tussen beide landen zijn al gespannen door de aanwezigheid van Russische troepen in het land en vanwege de steun van Moskou aan twee autonome regio’s, Abchazië en Zuid-Ossetië. Saakasjvili zegt dat hij Moskou zal houden aan toezeggingen de troepen terug te trekken, maar dat hij de kwestie niet onmiddellijk hoog zal spelen. Ten aanzien van Abchazië streeft Saakasjvili naar een vreedzame dialoog, maar voor gevluchte Georgiërs eist hij het recht op terugkeer.
Saakasjvili kreeg in de protesten van vorig jaar november de kritiek dat hij een populistische demagoog zou zijn met fascistische neigingen. Hij zegt geleerd te hebben van zijn tegenpool Sjevardnadze, die zich te veel macht toe-eigende. „Ik zal nooit pretenderen in dit land de wet te zijn”, aldus de in de VS opgeleide jurist.